Μεντβέντεφ: Αρκετοί οι λόγοι, που δίνουν το δικαίωμα στη Ρωσία να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα

395

Ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ, πρώην πρόεδρος της Ρωσίας και νυν αναπληρωτής επικεφαλής του συμβουλίου ασφαλείας της χώρας, επανατοποθέτησε το δικαίωμα της Ρωσίας να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα.

Δήλωσε πως υπάρχουν αρκετοί λόγοι βάσει των οποίων, η Ρωσία έχει το δικαίωμα να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα, συμπεριλαμβανομένης μιας επίθεσης στη χώρα ή της καταπάτησης της υποδομής, ως αποτέλεσμα της οποίας οι ρωσικές πυρηνικές αποτρεπτικές δυνάμεις θα παραλύσουν.

Αυτό καταδεικνύει την «αποφασιστικότητα της Ρωσίας να υπερασπιστεί την ανεξαρτησία, την κυριαρχία της χώρας μας, να μην δώσει σε κανέναν λόγο να αμφιβάλλει έστω και στο παραμικρό, ότι είμαστε έτοιμοι να δώσουμε επάξια απάντηση σε οποιαδήποτε παραβίαση της χώρας μας, της ανεξαρτησίας της», είπε.

Ωστόσο, πρόσθεσε, πως οι διαπραγματεύσεις – ακόμη και στις πιο δύσκολες καταστάσεις όπως αυτές γύρω από την Ουκρανία – είναι ο προτιμώμενος δρόμος της Μόσχας για να προχωρήσει.

Σημείωσε ακόμα ότι οι δημοσκοπήσεις έδειξαν ότι τα τρία τέταρτα των Ρώσων υποστηρίζουν την απόφαση του Κρεμλίνου να πραγματοποιήσει «στρατιωτική επιχείρηση» στην Ουκρανία και ακόμη περισσότεροι υποστηρίζουν τον πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.

Μεταξύ άλλων ωστόσο, ο πρώην Ρώσος πρόεδρος, υποβάθμισε και τον οικονομικό αντίκτυπο των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στη χώρα.

Είναι «ανόητο» να πιστεύουμε ότι οι δυτικές κυρώσεις κατά των ρωσικών επιχειρήσεων θα μπορούσαν να έχουν οποιαδήποτε επίδραση στην κυβέρνηση της Μόσχας, είπε χαρακτηριστικά.

Οι κυρώσεις θα εδραιώσουν μόνο τη ρωσική κοινωνία και δεν θα προκαλέσουν λαϊκή δυσαρέσκεια, πρόσθεσε μιλώντας στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA.

Η Δύση έχει επιβάλει μια σειρά από κυρώσεις στη Ρωσία μετά την εισβολή της στην Ουκρανία, αλλά ένα μήνα μετά τον πόλεμο, το Κρεμλίνο λέει ότι θα συνεχίσει την επίθεση μέχρι να επιτύχει τους στόχους της «αποστρατιωτικοποίησης και αποναζιστικοποίησης» της Ουκρανίας.

Ορισμένες από τις κυρώσεις έχουν στοχεύσει συγκεκριμένα Ρώσους δισεκατομμυριούχους επιχειρηματίες που πιστεύεται ότι είναι κοντά στον Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.

«Ας αναρωτηθούμε: μπορεί οποιοσδήποτε από αυτούς τους μεγάλους επιχειρηματίες να έχει έστω και την παραμικρή ποσότητα επιρροής της θέσης της ηγεσίας της χώρας;». είπε ο Μεντβέντεφ.

«Σας λέω ανοιχτά: όχι, δεν υπάρχει περίπτωση».

Σημείωσε ακόμα, ότι η ρωσική κυβέρνηση θα πρέπει να βρει «κατάλληλες λύσεις» μόνη της για να τονώσει την ανάπτυξη των βιομηχανιών αεροσκαφών, αυτοκινήτων και πληροφορικής, μεταξύ άλλων.

«Τώρα, θα είναι πιο δύσκολο να αντιμετωπίσουμε αυτά τα ζητήματα, αλλά από την άλλη πλευρά, δεν μπορούμε να βασιστούμε σε κανέναν», είπε ο Μεντβέντεφ. «Σε αυτή την περίπτωση, θα πρέπει να λύσουμε αυτά τα προβλήματα μόνοι μας».

Επιτέθηκε δε, και σε εκείνους τους Ρώσους που μένουν εκτός της χώρας αλλά μίλησαν κατά της εισβολής.

«Μπορεί να είστε δυσαρεστημένοι με ορισμένες αποφάσεις των αρχών, να επικρίνετε τις αρχές – αυτό είναι φυσιολογικό. Αλλά δεν μπορείτε να πάρετε θέση ενάντια στο κράτος σε μια τόσο δύσκολη κατάσταση, γιατί αυτό είναι προδοσία».

Υπενθυμίζεται ότι χιλιάδες άνθρωποι συνελήφθησαν νωρίτερα αυτόν τον μήνα σε διαδηλώσεις σε όλη τη Ρωσία κατά της εισβολής του Πούτιν στην Ουκρανία, σύμφωνα με ανεξάρτητη ομάδα παρακολούθησης διαδηλώσεων.