Βενετία: Ξενοδοχεία δίνουν νεροπίστολα σε τουρίστες, για να διώχνουν τους «επιθετικούς» γλάρους

293

Ξενοδοχεία στη Βενετία πρόσθεσαν τα νεροπίστολα στις παροχές προς τους πελάτες τους. Όχι για παιχνίδι, αλλά για να τους βοηθήσουν να αντιμετωπίσουν τη… μάστιγα των γλάρων. 

Παλιότερα, το πρόβλημα στη Βενετία ήταν τα περιστέρια, τα οποία προσέλκυαν κατά κύριο λόγο οι πωλητές σπόρων στην πλατεία Αγίου Μάρκου. Όταν αυτό απαγορεύθηκε, το 2008, με απόφαση του δημάρχου, ο πληθυσμός των συγκεκριμένων πτηνών μειώθηκε κατά 50%. Όμως, ήδη είχαν αρχίσει να προκαλούν «πονοκέφαλο» οι γλάροι. 

Τα μεγάλα πτηνά- εκτιμάται ότι περίπου 1.000 «κυκλοφορούν» στο κέντρο της Βενετίας- δεν διστάζουν να αρπάξουν φαγητά μόλις τα δουν, ακόμη και από τα χέρια των ανθρώπων. Σίγουρα όχι μια ευχάριστη εμπειρία για κάποιον τουρίστα που έχει πληρώσει αδρά για να απολαύσει το πρωινό του με θέα το Μεγάλο Κανάλι. 

Έτσι, οι ξενοδόχοι κατέφυγαν στη λύση του νεροπίστολου, για την αντιμετώπιση των ενοχλητικών, «επιθετικών» γλάρων. «Αποφασίσαμε να αναλάβουμε δράση όταν ένας πελάτης σήκωσε ένα κρουασάν προς το στόμα του και ένας γλάρος που παραμόνευε έκανε βουτιά και το άρπαξε από τα χέρια του», δήλωσε στους Times ο Ενρίκο Ματσόκο, διευθυντής του Monaco & Grand Canal. 

«Σε άλλη περίπτωση, ένας γλάρος έφυγε πετώντας με μία ολόκληρη μπριζόλα, μόλις ο σερβιτόρος σήκωσε το καπάκι από το πιάτο. Αρχίσαμε να βάζουμε νεροπίστολα σε κάθε τραπέζι όταν αρχίζουν να πλησιάζουν οι γλάροι», συμπλήρωσε.

Σύμφωνα με τον Πάολο Λορεντσόνι, διευθυντή του Gritti Hotel, το νεροπίστολο είναι ακόμη πιο αποτελεσματικό όταν είναι πορτοκαλί. «Είχαμε προσπαθήσει με κάθε τρόπο. Ένα γεράκι κοστίζει και είναι υπερβολή να επιστρατεύεται κάθε ημέρα», εξήγησε μιλώντας στο ANSA. «Από έναν ειδικό προέκυψε ότι δεν τους αρέσει το πορτοκαλί χρώμα, τα ενοχλεί», συμπλήρωσε αναφερόμενος στους γλάρους. 

Έτσι, επιστρατεύθηκαν αυτά τα παιχνίδια. «Δεν χρειάζεται να τα χρησιμοποιήσετε, απλά να τα έχετε πάνω στο τραπέζι», είναι η οδηγία που δίνει το ξενοδοχείο στους πελάτες του. «Δεν βλάπτουν τα πτηνά, αρκούν για να τα κρατήσουν μακριά», υπογράμμισε ο Λορεντσόνι. 

Το πρόβλημα είναι τόσο έντονο που ήταν προγραμματισμένο να συζητηθεί σε σεμινάριο για τον ξενοδοχειακό τομέα, προκειμένου να βρεθούν πιο αποτελεσματικοί μέθοδοι αντιμετώπισης. Ανάμεσα σε αυτές που συζητιούνται είναι ακουστικά συστήματα, αλλά και η λύση του γερακιού.