Πούτιν: Σε ρούβλια θα αγοράζουν το φυσικό αέριο οι «μη φιλικές χώρες»

364

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε ότι η Ρωσία θα αρχίσει να πουλά σε «μη φιλικές χώρες» το φυσικό αέριο σε ρούβλια, έπειτα από τις κυρώσεις που έχει επιβάλει η Δύση για τον πόλεμο στην Ουκρανία. 

Ο Ρώσος πρόεδρος ανέφερε σε κυβερνητική σύσκεψη ότι «δεν έχει νόημα» για τη χώρα του να προμηθεύει με προϊόντα την ΕΕ και τις ΗΠΑ και να πληρώνεται σε ευρώ και δολάρια. Οι αλλαγές θα επηρεάσουν μόνο το νόμισμα στο οποίο θα γίνονται οι πληρωμές, ενώ έδωσε εντολή στην κυβέρνηση και την κεντρική τράπεζα για το πώς μπορεί να γίνει αυτή η μετάβαση. 

«Τόσο οι ΗΠΑ όσο και η ΕΕ ουσιαστικά αθέτησαν τις υποχρεώσεις τους απέναντι στη Ρωσία. Τώρα όλος ο κόσμος γνωρίζει ότι δεν θα εκπληρωθούν αυτές οι υποχρεώσεις σε δολάρια και ευρώ», είπε ο Πούτιν, σύμφωνα με την εφημερίδα Commersant. 

«Είναι αρκετά προφανές ότι, από αυτή την άποψη, δεν έχει κανένα νόημα για εμάς να προμηθεύουμε με τα προϊόντα μας τόσο στην ΕΕ όσο και τις ΗΠΑ και να πληρωνόμαστε σε δολάρια, ευρώ και αρκετά άλλα νομίσματα», πρόσθεσε. 

«Για αυτό, αποφάσισα να εφαρμόσω μέτρα και να γίνει η μετάβαση στο ρούβλι για την πληρωμή του φυσικού αερίου που παρέχεται σε μη φιλικές χώρες», συμπλήρωσε. Τέλος, επεσήμανε ότι η Ρωσία θα συνεχίσει να παράσχει φυσικό αέριο με βάση τις ποσότητες και τις αρχές τιμολόγησης που προβλέπουν τα συμβόλαια.