Η Ρωσία θα χρησιμοποιούσε πυρηνικά όπλα μόνο εάν απειλούνταν η ύπαρξή της

239

Η πολιτική ασφαλείας της Ρωσίας υπαγορεύει ότι η χώρα θα χρησιμοποιούσε πυρηνικά όπλα μόνο εάν απειληθεί η ίδια η ύπαρξή της, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ σε συνέντευξή του στο CNN την Τρίτη.

Η εν λόγω δήλωση έρχεται, σχεδόν τέσσερις εβδομάδες αφότου οι ρωσικές δυνάμεις εισέβαλαν στην Ουκρανία και εν μέσω εντεινόμενων ανησυχιών της Δύσης ότι η σύγκρουση εκεί μπορεί να κλιμακωθεί σε πυρηνικό πόλεμο.

«Έχουμε ένα δόγμα εσωτερικής ασφάλειας, είναι δημόσιο, μπορείτε να διαβάσετε εκεί όλους τους λόγους για τη χρήση πυρηνικών όπλων. Εφόσον πρόκειται για υπαρξιακή απειλή για τη χώρα μας, τότε μπορεί να χρησιμοποιηθούν, σύμφωνα με το δόγμα μας», είπε.

Η δημοσιογράφος Κριστιάν Αμανπούρ είχε ρωτήσει τον Πεσκόφ εάν είναι «σίγουρος» ή «πεπεισμένος» ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, του οποίου είναι στενός συνεργάτης, δε θα χρησιμοποιήσει πυρηνικά στην Ουκρανία.

Ο Πούτιν τον περασμένο μήνα διέταξε τις πυρηνικές δυνάμεις της Ρωσίας να τεθούν σε κατάσταση συναγερμού. Σύμφωνα με την εντολή, το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας δήλωσε στις 28 Φεβρουαρίου ότι οι πυρηνικές πυραυλικές δυνάμεις της και οι στόλοι του Βορρά και του Ειρηνικού είχαν τεθεί σε ενισχυμένη μάχιμη υπηρεσία.