Έντονη αντίδραση στην Γερμανία για τις πληρωμές σε ρούβλι – «Παραβιάζονται οι συμβάσεις»

318

Για παραβίαση των συμβάσεων που ήδη έχουν υπογραφεί με την Ρωσία για το φυσικό αέριο, μιλά η Γερμανία αντιδρώντας στην απαίτηση της Μόσχας οι παραγγελίες ενέργειας να εξοφλούνται στο εξής σε ρούβλια από τις «εχθρικές χώρες».

Ο υπουργός Οικονομίας και Πολιτικής για το Κλίμα Ρόμπερτ Χάμπεκ δήλωσε ότι η γερμανική κυβέρνηση θα συζητήσει το θέμα με τους ευρωπαίους εταίρους και σημείωσε ότι «αυτό δείχνει για μία ακόμη φορά ότι η Ρωσία δεν είναι σταθερός εταίρος».

Από την πλευρά της αντιπολίτευσης, ο αρχηγός του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) Φρίντριχ Μερτς, μιλώντας νωρίτερα απόψε σε ξένους ανταποκριτές, σημείωσε ότι η Ρωσία έχει κάθε συμφέρον να θέλει να σταθεροποιήσει την ιστοτιμία του νομίσματός της. «Είναι λογικό και ενδεχομένως και να το πετύχει», δήλωσε ο κ. Μερτς, τονίζοντας ωστόσο ότι ο ίδιος εξεπλάγη με την απόφαση του Κρεμλίνου και δεν την θεωρεί «έξυπνη κίνηση».

«Αν οι συμφωνίες ορίζουν η ενέργεια να πληρώνεται σε ευρώ ή δολάρια, η Ρωσία θα χάσει συνάλλαγμα», πρόσθεσε.

«Στέλνει μήνυμα ο Πούτιν»

«Ο Βλαντίμιρ Πούτιν στέλνει πρώτα από όλα ένα πολιτικό μήνυμα», δήλωσε στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (dpa) ο αναλυτής της κρατιδιακής τράπεζας της Έσσης, Ραλφ Ρούντε και επισήμανε ότι πρόκειται για απάντηση στις κυρώσεις της Δύσης. «Επιπλέον, με αυτό το μέτρο στηρίζει το ρούβλι, το οποίο βρίσκεται σε ιστορικό χαμηλό», πρόσθεσε και εξήγησε ότι «εάν ο λογαριασμός του φυσικού αερίου δεν πληρωνόταν πλέον σε δολάρια ή ευρώ, θα ενισχυόταν το ρούβλι και κατά συνέπεια η ρωσική οικονομία».

Ο καθηγητής Διεθνούς Οικονομίας του Πανεπιστημίου του Ντίσλεντορφ Γενς Σουντέκουμ έκανε λόγο για «σαφή αθέτηση των συμφωνιών» από την πλευρά της Μόσχας και για κλιμάκωση του οικονομικού πολέμου μεταξύ Δύσης και Μόσχας, χαρακτηρίζοντας τη ρωσική κίνηση «δόλιο παιχνίδι», ενώ η Κέρστιν Χότνερ, εμπειρογνώμονας πρώτων υλών στην ελβετική επενδυτική εταιρία Vontobel, επισήμανε στο dpa ότι αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να υπάρξει εκτίμηση σχετικά με το εάν επαρκούν τα υπάρχοντα ρούβλια, αλλά θεωρητικά η ρωσική κεντρική τράπεζα θα μπορούσε να τυπώσει ρούβλια και να τα πουλήσει στις χώρες που αγοράζουν φυσικό αέριο με αντάλλαγμα ξένο νόμισμα. Σε αυτήν την περίπτωση, τονίζει ο κ. Σουντέκουμ, η Δύση θα υπονόμευε η ίδια τις κυρώσεις της, καθώς δεν υπάρχουν σχεδόν καθόλου διεθνείς αγορές για ρούβλια. «

Ο Πούτιν παραβιάζει τις συμφωνίες και δοκιμάζει τώρα εάν μπορούμε να τον παρακολουθήσουμε. Αλλά η Δύση δεν μπορεί να παίξει στα σοβαρά αυτό το παιχνίδι. Σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, αυτό θα μπορούσε στην πραγματικότητα να σημαίνει ότι οι παραδόσεις φυσικού αερίου θα σταματούσαν», προειδοποιεί ο οικονομολόγος και επισημαίνει ότι «αυτό έχει γίνει από σήμερα πιο πιθανό».

«Θα συνεχίσουμε να πληρώνουμε σε ευρώ»

Ο αυστριακός όμιλος πετρελαίου και φυσικού αερίου OMV ανακοίνωσε απόψε ότι θα συνεχίσει να πληρώνει το φυσικό αέριο που παραλαμβάνει από τη Ρωσία σε ευρώ, παρά την απόφαση του  Πούτιν.

Ο OMV «ασφαλώς θα συνεχίσει» να πληρώνει σε ευρώ, είπε ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου, Άλφρεντ Στερν, μιλώντας στο αυστριακό τηλεοπτικό κανάλι Puls 24.

«Δεν έχουμε άλλη βάση για τη σύμβασή μας. Δεν μπορώ να κάνω διαφορετικά», τόνισε.

Ο Στερν είπε ότι έχει δει τις δημοσιογραφικές αναφορές για την απόφαση του Πούτιν αλλά ότι «κανείς (από την πλευρά της Ρωσίας) δεν μας ενημέρωσε, έχουμε συμβόλαια εν ισχύ και (η πληρωμή σε ρούβλια) δεν προβλέπεται σε αυτά».

Πριν από μερικές ημέρες ο Στερν είχε παραδεχθεί ότι η Αυστρία έχει «πολύ περιορισμένες» επιλογές όσον αφορά τη διαφοροποίηση των ενεργειακών πηγών της. Η OMV, που ανήκει σε ποσοστό 31,5% στο αυστριακό κράτος, εισάγει το ρωσικό φυσικό αέριο από τον ρωσικό κολοσσό Gazprom. Η OMV δραστηριοποιείται σε περισσότερες από 120 χώρες και απασχολεί πάνω από 25.000 εργαζόμενους.