Η Ευρώπη έχει δύναμη ισχυρότερη από πυραύλους και τανκς, λέει ο Ζελένσκι

430

Νέο μήνυμα προς τον ουκρανικό λαό απηύθυνε το πρωί της Δευτέρας ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Ο Ουκρανός πρόεδρος κάλεσε τους Γερμανούς πολίτες να τερματίσουν όλες τις οικονομικές σχέσεις με τη Ρωσία για να στερήσουν από τη Ρωσία τα μέσα για να συνεχίσει τον πόλεμο με την Ουκρανία.

«Μην είστε χορηγοί της στρατιωτικής μηχανής αυτής της χώρας, ούτε ένα ευρώ για τους κατακτητές, κλείστε τους όλα τα λιμάνια σας, μην τους προμηθεύετε αγαθά, αρνηθείτε τους ρωσικούς ενεργειακούς πόρους, ωθήστε τη Ρωσία να εγκαταλείψει την Ουκρανία», ανέφερε σε ένα βιντεοσκοπημένο μήνυμα προς τους Γερμανούς διαδηλωτές υπέρ της Ουκρανίας που συγκεντρώθηκαν στο Βερολίνο και το οποίο κυκλοφόρησε στη σελίδα του στο Facebook.

Σύμφωνα με τον ίδιο, την εποχή που η Γερμανία διαπραγματευόταν με τη Ρωσία για την προμήθεια φυσικού αερίου, «προειδοποιήσαμε τους πολιτικούς σας ότι αυτό ήταν επικίνδυνο. Είπαμε ότι χρειάζονται κυρώσεις για να μην ξεκινήσει αυτός ο πόλεμος».

«Γερμανοί! Έχετε δύναμη. Η Ευρώπη έχει δύναμη ισχυρότερη από πυραύλους, ισχυρότερη από τα τανκς. Χωρίς εμπόριο με τις τράπεζες και τις εταιρείες σας, η Ρωσία δεν θα έχει τα κεφάλαια για αυτόν τον πόλεμο», δήλωσε ο Ζελένσκι.

Σημειώνοντας ότι νωρίτερα το Κίεβο αποκαλείτο «νέο Βερολίνο», ο Ζελένσκι είπε ότι «το Κίεβο είναι τώρα ήσυχο, περιμένοντας μια νέα αεροπορική σειρήνα», ενεργοποιώντας την καταγραφή του σήματος αεροπορικής επιδρομής στο τηλέφωνό του. «Πολεμάμε ενάντια στο πυραυλικό πυροβολικό, ενάντια σε αεροπλάνα και ελικόπτερα, στα οποία οι Ρώσοι γράφουν ήδη „Στο Βερολίνο“, γιατί θέλουν να πάνε πιο μακριά από την Ουκρανία, θέλουν να πάνε παντού, θέλουν να έρθουν σε εσάς!», είπε ο πρόεδρος.

«Πιστεύω ότι η ειρήνη είναι εφικτή, αλλά πρέπει να δράσετε για να επιτευχθεί η ειρήνη. Έτσι ώστε και πάλι να είναι τόσο ασφαλής στους δρόμους μας όσο και στους δικούς σας», είπε ο Ζελένσκι.