Περιήγηση στην Αρχαία Ολυμπία – Μία τις εμβληματικότερες παραγωγές εικονικής πραγματικότητας του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού

532

Μία συναρπαστική ξενάγηση στον ιερό χώρο της Αρχαίας Ολυμπίας, παρουσιάζει το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού (ΙΜΕ), με στόχο την υποστήριξη και ανάπτυξη εφαρμογών Εικονικής-Επαυξημένης-Εκτεταμένης Πραγματικότητας και στο πλαίσιο των δράσεων του προγράμματος XRCosmos.

Μία συναρπαστική ξενάγηση στον ιερό χώρο της Αρχαίας Ολυμπίας, παρουσιάζει το Ίδρυμα Με μοναδική ιστορική ακρίβεια, τεκμηρίωση και εντυπωσιακές τρισδιάστατες εικόνες, το κοινό θα έχει την ευκαιρία να ανακαλύψει τον ιερό χώρο και τα αγωνίσματα των Ολυμπιακών Αγώνων από τον υπολογιστή, το τάμπλετ ή το κινητό του. Η «Περιήγηση στην αρχαία Ολυμπία» δημιουργήθηκε από μία διεπιστημονική ομάδα συνεργατών του ΙΜΕ, τόσο ως εκπαιδευτικό-ψυχαγωγικό εργαλείο, όσο και ως όργανο ιστορικής έρευνας, προσομοίωσης και ανακατασκευής.

    
Εικονική περιήγηση

Στην ιστοσελίδα, μνημεία και ιερά κτήρια ζωντανεύουν, δίνοντας τη δυνατότητα στους επισκέπτες να γίνουν «κοινωνοί» των αγωνισμάτων και των τελετουργιών των Ολυμπιακών Αγώνων και να γνωρίσουν την ιστορία της πόλης. Οι επισκέπτες μπορούν να περιηγηθούν σε 48 διαφορετικά σημεία της Αρχαίας Ολυμπίας, ανακαλύπτοντας με τον πιο συναρπαστικό τρόπο πολύτιμες πληροφορίες για 75 και πλέον διαφορετικά αξιοθέατα.

Οι χρήστες θα μπορούν να επισκεφθούν τον ναό του Δία, υπόδειγμα δωρικού περίπτερου ναού με θαυμαστό γλυπτό διάκοσμο, το Ηραίο, το παλαιότερο μνημειακό οικοδόμημα του ιερού, αφιερωμένο στη θεά Ήρα, το Γυμνάσιο, το οποίο χρησίμευε για την προπόνηση των δρομέων, των ακοντιστών και των δισκοβόλων, την Παλαίστρα, όπου προπονούνταν οι παλαιστές, οι άλτες και οι πυγμάχοι, το Βουλευτήριο, όπου αθλητές και κριτές έδιναν όρκο ότι θα τηρήσουν τους κανόνες των Αγώνων, το Στάδιο, όπου τελούνταν τα περισσότερα αγωνίσματα, καθώς και το εργαστήρι του Φειδία, στο οποίο μπορούν επίσης να παρακολουθήσουν τη δημιουργία του αγάλματος του Δία, το οποίο βλέπουν στη συνέχεια ολοκληρωμένο στον Ναό.

Το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού, από την ίδρυσή του συνδέει την ιστορία και τον πολιτισμό της Ελλάδας με την τεχνολογία και την καινοτομία, αξιοποιώντας την εμπειρία, τη γνώση, τη διεθνή εμβέλεια και τις τεχνολογικές του υποδομές. Σημειώνεται ότι σαν σήμερα, την 21η Μαρτίου 1998, άνοιξε επισήμως τις πύλες του στο κοινό το Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» του ΙΜΕ. Σε αυτά τα είκοσι τέσσερα χρόνια, ο «Ελληνικός Κόσμος» έχει υποδεχτεί εκατομμύρια επισκέπτες από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Το έργο του είναι πολύπλευρο και περιλαμβάνει περισσότερες από 100 ερευνητικές και ψηφιακές δράσεις και πάνω από 400 εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά, γονείς και εκπαιδευτικούς. Στη «Θόλο» έχουν παρουσιαστεί 25 παραγωγές Εικονικής Πραγματικότητας ενώ, και εκτός «Ελληνικού Κόσμου», το ΙΜΕ έχει υλοποιήσει 6 σύγχρονα ψηφιακά μουσεία στην Αθήνα και την περιφέρεια. Παράλληλα, στο «Θέατρον», από το 2008 έως σήμερα έχουν ανέβει περισσότερες από 90 θεατρικές, χορευτικές και μουσικές παραστάσεις.