Η Γερμανία συμφώνησε σε μακροπρόθεσμη σύμπραξη με το Κατάρ στο ενεργειακό

278

Η Γερμανία και το Κατάρ συμφώνησαν σε μακροπρόθεσμη ενεργειακή σύμπραξη, ανακοίνωσε γερμανός αξιωματούχος, καθώς η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης επιδιώκει πλέον, έπειτα από πολυετή πολιτική ενίσχυσης της ενεργειακής της εξάρτησης από την Ρωσία, να μειώσει τους ενεργειακούς δεσμούς της με την Μόσχα.

Η Ρωσία είναι ο μεγαλύτερος προμηθευτής φυσικού αερίου της Γερμανίας και ο γερμανός υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ ηγείται σειράς πρωτοβουλιών με στόχο την μείωση της γερμανικής εξάρτησης από την Μόσχα, μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Ο εμίρης του Κατάρ σέιχ Ταμίμ μπιν Χαμάντ αλ-Θάνι υποδέχθηκε σήμερα τον Χάμπεκ και συζήτησαν τρόπους για την ενίσχυση των διμερών σχέσεων, ειδικότερα στον τομέα της ενέργειας, ανακοίνωσε η αυλή του εμίρη.

Εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομίας στο Βερολίνο επιβεβαίωσε ότι η συμφωνία επιτεύχθηκε. «Οι εταιρείες που ήλθαν στο Κατάρ με τον Χάμπεκ θα ξεκινήσουν τώρα διαπραγματεύσεις συμβολαίων με την πλευρά του Κατάρ», εξήγησε ο εκπρόσωπος.

Ο Ρόμπερτ Χάμπεκ συναντήθηκε επίσης με τον υπουργό Ενεργειακών Υποθέσεων του Κατάρ Σάαντ Σερίντα Αλ-Κάαμπι στην Ντόχα και συζήτησαν ενεργειακές σχέσεις και συνεργασία ανάμεσα στο Κατάρ, έναν από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς φυσικού αερίου στον κόσμο, και την Γερμανία, καθώς και τρόπους για την ενίσχυσή τους, σύμφωνα με ανακοίνωση του Αλ-Κάαμπι.