Ο υπουργός οικονομικών μεταβαίνει στο Κατάρ για να αναζητήσει εναλλακτικές λύσεις για το φυσικό αέριο

483

Η Γερμανία έχει υποσχεθεί να απογαλακτιστεί από τις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου μετά την εισβολή στην Ουκρανία. Ο υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ επισκέπτεται το Κατάρ, έναν από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στον κόσμο.

Ο υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ μεταβαίνει στο Κατάρ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα για να προσπαθήσει να ενισχύσει την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας. Ο υπουργός πέταξε στη Ντόχα το Σάββατο στο πλαίσιο προσπαθειών, να βοηθήσει τη Γερμανία να διαφοροποιήσει τις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου υπό το φως του πολέμου στην Ουκρανία.

Μετά την επίσκεψη στο Κατάρ, έναν σημαντικό προμηθευτή υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG), ακολουθεί το ταξίδι του Habeck αυτή την εβδομάδα στη Νορβηγία, έναν άλλο εξαγωγέα φυσικού αερίου.

Η αναζήτηση της Γερμανίας για εναλλακτικές πηγές φυσικού αερίου έρχεται στον απόηχο της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία και της διακοπής σημαντικών οικονομικών δεσμών με τη Μόσχα, συμπεριλαμβανομένης της αναστολής της έγκρισης για τον αγωγό Nord Stream 2 , ο οποίος επρόκειτο να προστεθεί στη ρωσική παροχή αερίου της Γερμανίας. Ο Χάμπεκ πρόκειται να συναντηθεί με τον εμίρη του Κατάρ, Σεΐχη Ταμίμ μπιν Χαμάντ Αλ Θάνι, και με υπουργούς της κυβέρνησης.

Ο υπουργός θα συνοδεύεται από υψηλόβαθμη επιχειρηματική αντιπροσωπεία και στην κορυφή της ατζέντας θα είναι ο τρόπος διασφάλισης των προμηθειών LNG. Το Βερολίνο σχεδιάζει να φέρει στη χώρα πλοία LNG. Αλλά δεν υπάρχουν τερματικοί σταθμοί για τη λήψη τους λόγω της παλαιού τύπου εξάρτηση από το φυσικό αέριο του αγωγού.

Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς ανακοίνωσε σχέδια για την κατασκευή  δύο νέων τερματικών σταθμών LNG, αλλά είναι απίθανο να είναι έτοιμοι πριν από το 2026. Στη συνέχεια, το ταξίδι του Χάμπεκ συνεχίζεται στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ), τα οποία επανατοποθετούνται ως κόμβος για το πράσινο υδρογόνο.

Οι προμήθειες φυσικού αερίου «δεν έχουν ακόμη εξασφαλιστεί πλήρως»

Πριν από την αναχώρησή του, ο Χάμπεκ είπε ότι η κυβέρνηση δίνει προτεραιότητα στην ενεργειακή ασφάλεια για τον επόμενο χειμώνα, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Deutschlandfunk ότι οι προμήθειες φυσικού αερίου στη Γερμανία «δεν έχουν ακόμη εξασφαλιστεί πλήρως».

«Εάν δεν λάβουμε περαιτέρω προμήθειες φυσικού αερίου τον επόμενο χειμώνα και οι παραδόσεις από τη Ρωσία περιοριστούν ή σταματήσουν, δεν θα είχαμε αρκετά για να κρατήσουμε όλα τα σπίτια μας ζεστά και να διατηρήσουμε όλη τη βιομηχανία μας σε λειτουργία», είπε.

Ο υπουργός προειδοποίησε ότι ολόκληρες οι αλυσίδες εφοδιασμού μπορεί να σπάσουν εάν ορισμένοι τομείς, όπως η χημική βιομηχανία ή τα χαλυβουργεία, δεν μπορούν πλέον να παράγουν.

Το μισό ρωσικό φυσικό αέριο «μπορεί να αντικατασταθεί εύκολα»

Η Γερμανία θα μπορούσε να αντικαταστήσει περίπου τις μισές εισαγωγές φυσικού αερίου από τη Ρωσία φέτος σε περίπτωση διακοπής της παράδοσης, δήλωσε την Παρασκευή η ένωση ενεργειακής βιομηχανίας BDEW.

Πρόσθεσε ότι το μερίδιο της Ρωσίας στην προμήθεια φυσικού αερίου της Γερμανίας τον Ιανουάριο-Μάρτιο, το οποίο δεν δημοσιεύεται επίσημα, ήταν 40%, αντί για προηγούμενες εκτιμήσεις 56%.

Ωστόσο, η BDEW προειδοποίησε ότι χωρίς τις ρωσικές εξαγωγές, ο στόχος για την πλήρωση της υπόγειας χωρητικότητας αποθήκευσης φυσικού αερίου της Γερμανίας 24 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων μέχρι το χείλος μέχρι τις αρχές του επόμενου χειμώνα θα ήταν αμφισβητούμενος.