Ελλάδα/ Βασιλακόπουλος: 4η δόση εμβολίου για όλους – Αρχικά στους άνω των 60

506

Η 4η δόση του εμβολίου του κορωνοϊού «θα γίνει σε όλους» ανέφερε σήμερα ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, σημειώνοντας πως έχει δοθεί λάθος μήνυμα στους πολίτες ότι η πανδημία έχει τελειώσει.

«Τον τελευταίο καιρό ένα μεγάλο πρόβλημα που υπήρξε ήταν ότι εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία και της ακρίβειας, όλα τα φώτα της δημοσιότητας έπεσε σε αυτά τα γεγονότα. Αυτό σε συνδυασμό με την άρση της υποχρεωτικότητας της μάσκας σε εξωτερικούς χώρους, πιθανό να έδωσε το σήμα λανθασμένα στους συμπολίτες μας ότι η πανδημία τελείωσε και ασχολούμαστε με άλλα θέματα» σημείωσε χαρακτηριστικά μιλώντας στο Mega.

Σύμφωνα με τον ίδιο στη χώρα μας καταγράφονται μεγάλα ποσοστά του υποστελέχους της Όμικρον, την Όμικρον 2, γεγονός που απαντά στο ερώτημα γιατί παρατηρείται έκρηξη των κρουσμάτων.

Ο κ. Βασιλακόπουλος εξέφρασε την επιστημονική άποψη πως δεν θα πάμε σε κλασικό 5ο κύμα, «με την έννοια της πάρα πολύ μεγάλης κορύφωσης» για πολλούς λόγους. «Αρχικά, λόγω αύξησης της θερμοκρασίας» εξήγησε. «Στη χώρα αποκτούμε ανοσία πληθυσμιακή κάθε εβδομάδα και μεγαλύτερη, άλλα όχι με τον ιδανικό τρόπο. Έχουμε πολλές μολύνσεις χωρίς να αυξάνονται τα ποσοστά εμβολιασμού. Δεν πείθουμε τους ανθρώπους να πάμε να εμβολιαστούν», ανέφερε αρχικά.

«Τρεις με 4 μήνες μετά την 3η δόση έχεις περίπου 40-50% πιθανότητα να νοσήσεις, αλλά εάν νοσήσεις έχεις περί το 15% πιθανότητες να νοσήσεις βαριά και να πας στο νοσοκομείο», συμπλήρωσε. Άρα η προστασία που έχει η τρίτη δόση είναι πολύ υψηλή κυρίως για τη βαριά νόσο. Θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τον ιό, θα πρέπει να μάθουμε να προσέχουμε, να μην θεωρούμε την φράση «ατομική ευθύνη», ανέκδοτο, ανέφερε.

«Η 4η δόση θα γίνει σε όλους. Το πιθανότερο είναι να γίνει αρχικά για τους πολίτες άνω των 60 ετών, ίσως εγκριθεί μέσα στον επόμενο μήνα, μέχρι να βγει το επικαιροποιημένο εμβόλιο της Moderna και της Pfizer», συμπλήρωσε ο κ. Βασιλακόπουλος.