Σολτς: Καθήκον της Γερμανίας η δημιουργία χώρου για διπλωματική λύση στην Ουκρανία

463

«Καθήκον της Γερμανίας είναι να δημιουργήσει τον χώρο για διπλωματική λύση» στην ουκρανική κρίση, τόνισε ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς και δήλωσε «συγκινημένος» από τη σημερινή ομιλία του προέδρου της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι στην Bundestag.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το αίτημα του κ. Ζελένσκι για την ανάληψη ηγετικού ρόλου από την Γερμανία, ο κ.Σολτς απέφυγε να απαντήσει, επισημαίνοντας ότι η ομιλία «τον συγκίνησε πολύ» και τονίζοντας ότι οι κυρώσεις που έχουν επιβληθεί σε βάρος της Ρωσίας έχουν ήδη αποτέλεσμα. «Οι κυρώσεις έχουν ήδη δραματικές επιπτώσεις στη Ρωσία.

Το καθήκον της Γερμανίας είναι τώρα να δημιουργήσει τον χώρο για μια διπλωματική λύση. Μόνο η Ουκρανία, όμως, μπορεί να αποφασίσει τι είναι σωστό για την ίδια τη χώρα» διευκρίνισε ο κ. Σολτς κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε μετά τη συνεδρίαση με τους πρωθυπουργούς των κρατιδίων. Υπογράμμισε, μάλιστα, ότι ο Βλαντίμιρ Πούτιν πιστεύει εσφαλμένα ότι δεν υπάρχει ουκρανικό έθνος. «Τόσο οι ουκρανόφωνοι όσο και οι ρωσόφωνοι είναι κατά του πολέμου, κανείς δεν καλωσόρισε τα ρωσικά στρατεύματα», συνέχισε.