Μπέρμποκ: «Η εθνική στρατηγική ασφάλειας αφορά τελικά την ασφάλεια της ελευθερίας της ζωής μας»

512

Η υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ περιέγραψε το νέο «δόγμα» της γερμανικής πολιτικής ασφάλειας ως «κάτι πολύ περισσότερο από „στρατός+διπλωματία“».

Η ασφάλεια έχει στο επίκεντρό της «την ανθρώπινη ζωή, την ελευθερία κάθε ατόμου, εδώ στη Γερμανία αλλά και παντού στον κόσμο», πρόσθεσε η κυρία Μπέρμποκ κηρύσσοντας νωρίτερα σήμερα την έναρξη της διαδικασίας κατάρτισης της γερμανικής εθνικής στρατηγικής ασφάλειας, η οποία θα γίνει με τη συνεργασία των υπουργείων, του Κοινοβουλίου, των κομμάτων, της κοινωνίας των πολιτών, εθνικών και διεθνών εταίρων.

«Καμία χώρα, ούτε καν η Γερμανία, δεν μπορεί να είναι ουδέτερη σε ζητήματα πολέμου και ειρήνης, δικαιοσύνης και αδικίας – ιδιαίτερα λόγω της γερμανικής ιστορίας», συνέχισε η κυρία Μπέρμποκ και τόνισε ότι για την ίδια, «μια ιδιαίτερη ευθύνη προκύπτει από τη γερμανική ενοχή για τον πόλεμο και τη γενοκτονία». Αυτό συνεπάγεται την υποχρέωση «να σταθούμε δίπλα σε όσους απειλούνται η ζωή τους, η ελευθερία και τα δικαιώματά τους», ανέφερε και παραδέχτηκε ότι ο πόλεμος του ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος παραβιάζει το διεθνές δίκαιο, μας φέρνει αντιμέτωπους με μια νέα πραγματικότητα όσον αφορά την πολιτική ασφάλειας για το μέλλον. «Υπό το φως της μαζικής ρήξης της Ρωσίας με την ειρηνευτική τάξη μας, πρέπει να εφαρμόσουμε στην πρακτική πολιτική ακόμη πιο ξεκάθαρα τις αρχές που μας καθοδηγούν», επισήμανε, εξηγώντας ότι είναι καθοριστικής σημασίας μια σαφής στάση, μια ισχυρότερη ικανότητα δράσης και οξυμένα μέσα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας.

Η γερμανική στρατηγική ασφάλειας, πρόσθεσε, θα πρέπει να συνδεθεί με αντίστοιχες προσπάθειες σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης και ΝΑΤΟ. Ο πόλεμος στην Ουκρανία δείχνει για μία ακόμη φορά ότι «η ασφάλεια εξαρτάται από τη δυνατότητα του ΝΑΤΟ να σχηματίσει συμμαχία». Ως εκ τούτου, η Γερμανία θα πρέπει στο μέλλον να αναλάβει μεγαλύτερες ευθύνες στο πλαίσιο της Συμμαχίας, συνέχισε η Αναλένα Μπέρμποκ και περιέγραψε τον πόλεμο στην Ουκρανία ως «γεωπολιτικό σημείο καμπής με εκτεταμένες επιπτώσεις στην ευρωπαϊκή ασφάλεια». Στο εξής δεν θα επαρκεί η λογική «της ελάχιστης στρατιωτικής παρουσίας στα κράτη της Βαλτικής και στην Πολωνία ως ένδειξη του ότι ενδεχόμενη επίθεση εναντίον ενός κράτους – μέλους σημαίνει επίθεση εναντίον όλων», αλλά θα πρέπει να γίνουν αρκετά περισσότερα, υπογράμμισε η υπουργός και ανέφερε ενδεικτικά ότι χρειάζεται μακροπρόθεσμος σχεδιασμός ενίσχυσης της ανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ, λαμβάνοντας υπ‘ όψιν ότι «ολόκληρη η ανατολική πτέρυγα υφίσταται μια νέα απειλή». Αυτό σημαίνει, συνέχισε, ότι «πρέπει να δημιουργήσουμε ΝΑΤΟϊκές παρουσίες στις χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης αλλά και να εξασφαλίσουμε ότι η πυρηνική δύναμη αποτροπής του ΝΑΤΟ πρέπει να παραμείνει αξιόπιστη». Σε αυτό το πλαίσιο, εξήγησε, η Γερμανία αποφάσισε να προμηθευτεί μαχητικά αεροσκάφη F-35 με δυνατότητα μεταφοράς πυρηνικών κεφαλών. Ταυτόχρονα, πρόσθεσε, θα πρέπει να διεξαχθεί «ειλικρινής συζήτηση» σχετικά με τη δημιουργία προϋποθέσεων για βήματα αφοπλισμού.

Η θεώρηση της πολιτικής ασφάλειας πρέπει, δήλωσε η υπουργός Εξωτερικών, να γίνεται όχι με όρους παρελθόντος, αλλά μέλλοντος, με τρεις βασικές παραμέτρους: την προστασία της ανθρώπινης ζωής από τον πόλεμο και τη βία, την ασφάλεια της ελευθερίας της ζωής μας και την ασφάλεια των θεμελίων της ζωής μας. «Όπου ο πόλεμος εξαφανίζει τη βάση της ζωής μας, δεν μπορεί προφανώς να υπάρχει ασφάλεια. Αλλά και όπου οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, η πείνα, η φτώχεια και η έλλειψη ευημερίας αναγκάζουν τους ανθρώπους να υποφέρουν, δεν υπάρχει βάση για μια ασφαλή ζωή στην ελευθερία», είπε χαρακτηριστικά και ανέφερε ότι είναι η πρώτη φορά στην ιστορία της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας που εφαρμόζεται τέτοια προσέγγιση.