Οδοντίατρος έσπαγε τα δόντια των ασθενών του επίτηδες, για να βάλει θήκες- «Έβγαλε εκατομμύρια»

766

Τα δόντια των ασθενών του Σκοτ Τσαρμόλι ήταν μια χαρά, αλλά με αυτό τον τρόπο δεν έβγαζε όσα χρήματα ήθελε. Έτσι, ο οδοντίατρος από το Τζάκσον του Ουισκόνσιν τρυπούσε και έσπαγε τα δόντια τους, προκειμένου να τους χρεώσει για τη ζημιά που προκαλούσε, σύμφωνα με ομοσπονδιακούς εισαγγελείς. 

Με αυτή τη μέθοδο, ο Τσαρμόλι από έσοδα 1,4 εκατ. δολάρια και τοποθέτηση 434 θηκών το 2014, έφτασε στα 2,5 εκατομμύρια και πάνω από 1.000 θήκες ένα χρόνο αργότερα. Έπειτα από δίκη τεσσάρων ημερών ο 61χρονος κρίθηκε ένοχος για πέντε κατηγορίες απάτης υγειονομικής περίθαλψης και δύο για ψευδείς δηλώσεις σχετικά με τη θεραπεία ασθενών. Η ποινή του αναμένεται να ανακοινωθεί τον Ιούνιο και είναι αντιμέτωπος με έως 10 χρόνια φυλάκισης για κάθε μία από τις κατηγορίες για απάτη υγειονομικής περίθαλψης και έως πέντε έτη για τις άλλες δύο κατηγορίες. 

Η δράση του αποκαλύφθηκε όταν πούλησε το ιατρείο του το 2019. Οι νέοι ιδιοκτήτες, εξετάζοντας τους φακέλους του, παρατήρησαν υψηλό ποσοστό θηκών και το ανέφεραν στις αρχές. Όταν του ασκήθηκε δίωξη, τον Δεκέμβριο του 2020, πάνω από 60 ασθενείς επικοινώνησαν με τους εισαγγελείς και ανέφεραν ότι πιστεύουν πως τους είχε προκαλέσει εσκεμμένη ζημιά στα δόντια. Σχεδόν 100 πρώην ασθενείς του έκαναν αγωγή στον Τσαρμόλι, υποθέσεις που ήταν σε αναμονή μέχρι να ολοκληρωθεί η ποινική υπόθεση.

Η περιουσία του οδοντιάτρου ξεπερνούσε τα 6,8 εκατομμύρια δολάρια στα τέλη του 2020 και είχε εξοχικά στο Ουισκόνσιν και την Αριζόνα, σύμφωνα με τους εισαγγελείς, που υποστηρίζουν ότι χρέωσε πάνω από 4,2 εκατομμύρια δολάρια για θήκες από το 2016 έως το 2019. 

Από το 2015, ο Τσαρμόλι πίεζε τους πελάτες του να βάλουν θήκες που δεν χρειάζονταν, σύμφωνα με τους εισαγγελείς. Αφού κατέστρεφε εσκεμμένα τα δόντια τους, κατέθετε φωτογραφίες και ακτινογραφίες σε ασφαλιστικές εταιρείες ως το «πριν», για να δικαιολογήσει τη θεραπεία που απαιτούνταν για να διορθώσει τη ζημιά που ο ίδιος είχε προκαλέσει. 

Ένας από αυτούς τους πελάτες, ο Τοντ Τεντέσι, κατέθεσε πως ο οδοντίατρος τον έπεισε να βάλει δύο θήκες σε μία επίσκεψη, παρότι τα δόντια του φαίνονταν μια χαρά, σύμφωνα με τη Milwaukee Journal Sentinel. «Φαινόταν υπερβολικό, αλλά δεν ήξερα. Εκείνος ήταν ο επαγγελματίας, απλά τον εμπιστεύτηκα», είπε. 

Ο Τσαρμόλι έβαλε στους πελάτες του περισσότερες θήκες από το 95% των οδοντιάτρων του Ουισκόνσιν το διάστημα από το 2016 έως το 2019, σύμφωνα με τους εισαγγελείς. Στη δίκη, στέλεχος ασφαλιστικής εταιρείας κατέθεσε ότι κατά μέσο όρο ένας οδοντίατρος στην πολιτεία τοποθετεί περίπου έξι θήκες ανά 100 ασθενείς, ενώ ο Τσαρμόλι έβαζε πάνω από 32.