Ο πόλεμος στην Ουκρανία θα μειώσει στο μισό την ανάπτυξη στη Γερμανία το 2022

492

Ο πόλεμος στην Ουκρανία θα παρεμποδίσει σημαντικά τη γερμανική οικονομική ανάκαμψη, η οποία θα επιβραδυνθεί στο 2,1% το 2022 καθώς τα σοκ από τον πόλεμο στην Ουκρανία εντείνονται και από την παγωμένη αγοραστική δύναμη των καταναλωτών και τις καθυστερημένες βιομηχανικές παραγγελίες, δήλωσε την Πέμπτη το οικονομικό ινστιτούτο IfW.

Το IfW, ένα από τα κορυφαία ινστιτούτα της Γερμανίας και μέρος μιας ομάδας που συμβουλεύει την κυβέρνηση Σολτς, αναθεώρησε προς τα κάτω την προηγούμενη πρόβλεψή της, όταν είχε προβλέψει ανάπτυξη 4%.

Οι συνέπειες της σύγκρουσης θα πρέπει να μειώσουν το ΑΕΠ κατά «περίπου 90 δισεκατομμύρια ευρώ φέτος και τον επόμενο χρόνο» και «να καθυστερήσουν την επιστροφή στα προ του Covid επίπεδα».

«Η γερμανική οικονομία αντιμετωπίζει και πάλι ισχυρούς αντίθετους ανέμους», αναφέρει το IfW, επικαλούμενο νέα συμφόρηση προσφοράς, υψηλές τιμές πρώτων υλών και μειωμένες ευκαιρίες πωλήσεων που προκλήθηκαν από τον πόλεμο.

Οι πιο πρόσφατες προβλέψεις της γερμανικής κυβέρνησης από τα τέλη Ιανουαρίου προέβλεπαν ανάπτυξη 3,6% φέτος, από 2,9% πέρυσι.

Το IfW αύξησε τις προβλέψεις για το 2023, λέγοντας ότι αναμένει η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης να αναπτυχθεί κατά 3,5%, που είναι πάνω από την προηγούμενη πρόβλεψη του 3,3%.

Το ινστιτούτο προβλέπει επίσης ότι ο πληθωρισμός θα φτάσει το 5,8% φέτος και στη συνέχεια θα φτάσει στο 3,4% το 2023.