Η μεσολαβητική προσπάθεια του Γκέρχαρντ Σρέντερ θεωρείται λήξασα σε ό,τι αφορά το Κίεβο

232

Ο πρεσβευτής της Ουκρανίας στη Γερμανία, ο Αντρίι Μέλνικ, χαρακτήρισε αποτυχημένη τη μεσολαβητική πρωτοβουλία την οποία ανέλαβε πρόσφατα ο πρώην καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ. «Το ζήτημα θεωρείται απολύτως λήξαν σε ό,τι μας αφορά», τόνισε ο κ. Μέλνικ στο Γερμανικό Πρακτορείο.

Για το Κίεβο «περαιτέρω επαφές με τον Σρέντερ δεν έχουν κανένα νόημα. Είναι φυσικά λυπηρό να βλέπεις πως το πράγμα ξέφυγε», πρόσθεσε.

Ο κ. Σρέντερ ταξίδεψε από την Κωνσταντινούπολη στη Μόσχα την περασμένη Τετάρτη, όπου σύμφωνα με πηγές του dpa είχε συνομιλίες με τον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.

Ο πρώην καγκελάριος των Σοσιαλδημοκρατών, που διατηρεί προσωπική, φιλική όπως τη χαρακτηρίζει, σχέση με τον ρώσο πρόεδρο, καταλαμβάνει θέσεις στα διοικητικά συμβούλια ρωσικών εταιρειών του τομέα της ενέργειας, συμπεριλαμβανομένων των κοινοπραξιών των δύο αγωγών Nord Steam. Το γεγονός αυτό τον έχει μετατρέψει σε στόχο σωρείας επικρίσεων στη Γερμανία, με ορισμένους στο SPD να αξιώνουν να διωχθεί από το κόμμα και ορισμένα μέλη των υπηρεσιών του πρώην καγκελάριου να παραιτούνται.

Ο κ. Μέλνικ επέμεινε πως η πρωτοβουλία που ανέλαβε ο κ. Σρέντερ ήταν προσωπική, δεν ήταν αποτέλεσμα αιτήματος της κυβέρνησης του προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι. «Υπήρχαν ορισμένες ελπίδες πως θα έφερνε αποτελέσματα, αλλιώς κανένας στην Ουκρανία δεν θα ήταν διατεθειμένος να τον ακούσει», πρόσθεσε.

Το απόγευμα της Κυριακής, αντιπρόσωπος της ουκρανικής κυβέρνησης ενημερώθηκε για τα αποτελέσματα των συνομιλιών του κ. Σρέντερ, ανέφερε ο πρεσβευτής. «Ήταν εντελώς ανώφελο. Δεν μας είπε απολύτως τίποτε νέο σε σχέση με αυτά που γνωρίζαμε ήδη από τις συνομιλίες μας με τη ρωσική πλευρά», υπογράμμισε και πρόσθεσε ότι «είναι κρίμα που αυτή η ευκαιρία πήγε χαμένη», χαρακτηρίζοντας «τραγωδία» την όλη υπόθεση.

Είχε ήδη κάνει παρόμοια σχόλια στην ταμπλόιντ εφημερίδα Bild.