Οι εργαζόμενοι στην ασφάλεια προχώρησαν σε στάση εργασίας σε πολλά από τα διεθνή αεροδρόμια της Γερμανίας

480

Εκατοντάδες πτήσεις έχουν ακυρωθεί. Μεγάλες ουρές σχηματίστηκαν πριν από τον έλεγχο ασφαλείας στο αεροδρόμιο του Ντίσελντορφ εν μέσω των απεργιών

Τα αεροδρόμια σε όλη τη Γερμανία ανέμεναν τεράστιες καθυστερήσεις και ακυρώσεις πτήσεων τη Δευτέρα, μετά την απεργία του προσωπικού ασφαλείας σε πολλούς από τους διεθνείς κόμβους της χώρας λόγω της πτώσης των μισθών και των συνθηκών εργασίας.

Στους απεργούς υπαλλήλους περιλαμβάνονται εργαζόμενοι που ελέγχουν τους επιβάτες και τις αποσκευές τους πριν φτάσουν στις πύλες τους, μαζί με εκείνους που επιβλέπουν τις μαζικές μεταφορές εμπορευμάτων.

Το εργατικό σωματείο Verdi ανακοίνωσε ότι η στάση εργασίας θα διαρκέσει όλη την ημέρα στα αεροδρόμια του Βερολίνου, του Ντίσελντορφ, της Βρέμης, του Ανόβερου, της Λειψίας και της Κολωνίας/Βόννης. Αργότερα μέσα στην ημέρα, ο Βέρντι ανακοίνωσε ότι το προσωπικό του αεροδρομίου του Μονάχου συμμετείχε επίσης στην απεργία. 

Την Τρίτη, οι εργαζόμενοι πρόκειται να πραγματοποιήσουν απεργία στη Φρανκφούρτη, το μεγαλύτερο και πιο πολυσύχναστο αεροδρόμιο της χώρας. Το αεροδρόμιο της Φρανκφούρτης έχει ήδη συμβουλεύσει τους ταξιδιώτες να αναθεωρήσουν τα σχέδιά τους να ταξιδέψουν εκείνη την ημέρα, εάν είναι δυνατόν.

Νωρίς το πρωί, 160 ακυρωμένες πτήσεις είχαν ήδη ανακοινωθεί στο Ντίσελντορφ. Στην Κολωνία/Βόννη, ακυρώθηκαν 94 πτήσεις, τόσο αναχωρήσεις όσο και αφίξεις. Στο Βερολίνο, οι επιβάτες έχουν αποκλειστεί λόγω μηδενικών συνδέσεων.

Οι εργαζόμενοι απαιτούν αύξηση μισθού τουλάχιστον 1 ευρώ (1,10 $) την ώρα, καθώς οι συνθήκες για το προσωπικό του αεροδρομίου γίνονται όλο και πιο επίπονες από την αρχή της πανδημίας COVID-19.   Η πανδημία,  καθώς και η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία,  προκάλεσαν επίσης αύξηση του κόστους ζωής στη Γερμανία.  

Περαιτέρω διαπραγματεύσεις για τους μισθούς αναμένεται να γίνουν την Τετάρτη και την Πέμπτη στο Βερολίνο, είπε ο Βέρντι.

es/wd (dpa, Reuters)