Αγόρασαν ιδιωτικό νησί στην Καραϊβική για να φτιάξουν τη δική τους χώρα

400

«Δεν ξέρω για εσάς», λέει ο Μάγιερ, «αλλά σίγουρα δεν έχω την οικονομική δυνατότητα να αγοράσω ένα νησί μόνος μου!». Ο Μάγιερ είναι συνιδρυτής του «Let’s Buy an Island», ενός φιλόδοξου πρότζεκτ που το 2018 ξεκίνησε με στόχο να χρηματοδοτήσει από κοινού την αγορά ενός νησιού.

Μέχρι τον Δεκέμβριο του 2019, οι φιλοδοξίες του ομίλου έγιναν πραγματικότητα, συγκεντρώνοντας πάνω από 250.000 δολάρια, με τα οποία αγοράστηκε το Κόφι Κάγιε έναν ακατοίκητο νησί 1,2 στρεμμάτων στα ανοιχτά του Μπελίζ.

 PHOTO: CNN.

Οι επενδυτές, ωστόσο, δεν αγόρασαν απλά ένα μερίδιο του νησιού αλλά επένδυσαν και σε μια ασυνήθιστη προσπάθεια οικοδόμησης ενός κράτους από το μηδέν. Το Κόφι Κάγιε μετονομάστηκε σε «πριγκιπάτο της Islandia» έχοντας δική του εθνική σημαία, ύμνο και κυβέρνηση. Η οντότητα ισχυρίζεται ότι είναι ανεξάρτητη χώρα αν και βέβαια δεν έχει αναγνωριστεί από τη διεθνή κοινότητα. 

Αγόρασαν ιδιωτικό νησί στην Καραϊβική για να φτιάξουν τη δική τους χώρα
  PHOTO: CNN.

Μια δημοκρατική κοινότητα

Η αρχική ιδέα για τη συλλογική αγορά ενός νησιού προέκυψε πριν από σχεδόν 15 χρόνια, όταν ο Γκάρεθ Τζόνσον, διευθύνων σύμβουλος του πρότζεκτ θεώρησε ότι θα ήταν ενδιαφέρουσα η αγορά ενός νησιού και η δημιουργία ενός «μικροέθνους». 

Ο Τζόνσον ίδρυσε επίσης τη «Young Pioneer Tours», μια εταιρεία που ειδικεύεται στο να μεταφέρει ταξιδιώτες σε ακραίους προορισμούς όπως η Βόρεια Κορέα και η Συρία και σε μη αναγνωρισμένες χώρες όπως η Υπερδνειστερία, η Αμπχαζία και το Ναγκόρνο-Καραμπάχ που διεκδικούν de facto ανεξαρτησία από τις γύρω χώρες.

Στη συνέχεια, το 2018, όταν ένα νησί στις Φιλιππίνες βγήκε προς πώληση, αναζωπυρώθηκε η παλιά ιδέα του Τζόνσον να χρηματοδοτεί ένα νησί από κοινού με άλλους. 

Αγόρασαν ιδιωτικό νησί στην Καραϊβική για να φτιάξουν τη δική τους χώρα
 PHOTO: CNN.

Τα ιδρυτικά μέλη διαπίστωσαν από νωρίς το μεγάλο ενδιαφέρον. Ενώ οι επενδυτές μπορούν να αγοράσουν πολλαπλές μετοχές του νησιού, κάθε άτομο δικαιούται μόνο μία ψήφο στη δημοκρατική διαδικασία λήψης αποφάσεων. Η επιτυχής συγχρηματοδότηση της αγοράς ενός νησιού μπορεί να είναι μια παγκόσμια πρωτιά, αλλά υπάρχει ένα ισχυρό προηγούμενο «μικροεθνών» σε όλο τον κόσμο που παρείχαν έμπνευση για το πριγκιπάτο της Islandia.