Εδώ και λίγο καιρό, υποδέχεται κοινό το Museum of the Future στο Ντουμπάι, ένα μουσείο αφιερωμένο στο μέλλον που έχει χαρακτηριστεί από τον τέως επικεφαλής του εμιράτου Sheikh Mohammed bin Rashid Al Maktoum ως «το πιο όμορφο μουσείο στον κόσμο». Σχεδιασμένο από το τοπικό αρχιτεκτονικό γραφείο Killa Design και παραπέμποντας σε σκηνικό για ταινία επιστημονικής φαντασίας, το μουσείο βρίσκεται δίπλα στη Sheikh Zayed Road, τη βασική οδική αρτηρία του Ντουμπάι και σε μικρή απόσταση από τον Burj Khalifa, τον υψηλότερο ουρανοξύστη στον πλανήτη.
Σχεδιάστηκε για να είναι ένα «αρχιτεκτονικό και πολιτιστικό έμβλημα». Έχει σχήμα πεπλατυσμένου δαχτυλιδιού με ένα κενό στο κέντρο του, πάνω σε έναν καλυμμένο με γρασίδι λόφο και πέρυσι το National Geographic το χαρακτήρισε ως ένα από τα ομορφότερα κτίσματα στον κόσμο.
Αποτελείται από μια πολλαπλών χρήσεων αίθουσα με δυναμικότητα 1.000 θέσεων, μια 345 θέσεων αίθουσα διαλέξεων και πολυάριθμους χώρους για εργαστήρια. Πέντε όροφοι φιλοξενούν εκθέματα για την εξερεύνηση του διαστήματος, μια ψηφιακή αναπαράσταση του δάσους της βροχής του Αμαζόνιου και πρωτότυπα μελλοντικών προϊόντων. Εξωτερικά, καλύπτεται με ανοξείδωτο χάλυβα ενώ τα παράθυρα έχουν το σχήμα φράσεων του εκλιπόντος διαδόχου του θρόνου, αντιπροέδρου και πρωθυπουργού των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων Sheikh Al Maktoum, γραμμένων με αραβική καλλιγραφία.
Οι τρεις φράσεις λένε: «Ενδέχεται να μη ζήσουμε εκατοντάδες χρόνια, αλλά τα προϊόντα της δημιουργικότητάς μας μπορούν να αφήσουν μια κληρονομιά για πολύ καιρό αφότου έχουμε φύγει»· «Το μέλλον ανήκει σε αυτούς που μπορούν να το φανταστούν, το σχεδιάσουν και το υλοποιήσουν. Δεν είναι κάτι που περιμένεις, μάλλον είναι κάτι που δημιουργείς»· «Η καινοτομία δεν είναι πνευματική πολυτέλεια. Είναι το μυστικό πίσω από την εξέλιξη και την αναζωογόνηση εθνών και λαών».
Το μουσείο οραματίζεται τον κόσμο του 2071 και ο Mohammed Al Gergawi, πρόεδρος του Dubai Future Foundation υπογράμμισε: «Το Museum of the Future είναι ένα “ ζωντανό μουσείο”, το οποίο συνεχώς προσαρμόζεται και μεταμορφώνεται καθώς το ίδιο του το περιβάλλον ωθεί σε συνεχή και επαναλαμβανόμενη αλλαγή τα εκθέματα και τις ατραξιόν του».