Ί. Γιόχανσον: Εάν φεύγετε από τον πόλεμο του Πούτιν, είστε ευπρόσδεκτοι στην ΕΕ

371

«Πρέπει να αναγνωρίσουμε το μέγεθος της πρόκλησης και να αποφασίσουμε σαν να είμαστε ένας για να κάνουμε ό,τι χρειάζεται» ανέφερε η Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων Ίλβα Γιόχανσον μιλώντας στην ολομέλεια του ΕΚ στο Στρασβούργο για την επιδείνωση της κατάστασης που αφορά στους πρόσφυγες ως συνέπεια της ρωσικής επιθετικότητας κατά της Ουκρανίας.

«Μην πιστεύετε τα ψέματα του Πούτιν» σημείωσε η κ. Γιόχανσον και προσέθεσε ότι «εάν φεύγετε από τον πόλεμο του Πούτιν είστε ευπρόσδεκτοι εδώ (στην ΕΕ)».

Παράλληλα, αναφέρθηκε στην οδηγία για την προσωρινή προστασία όσων φεύγουν από τον πόλεμο της Ουκρανίας και οι οποίοι έχουν δικαίωμα να μείνουν στην ΕΕ, οι ενήλικοι να εργαστούν και τα παιδιά να πάνε στο σχολείο. Υπογράμμισε ότι πρόκειται για μια οδηγία, η οποία υπάρχει εδώ και περίπου 20 χρόνια ωστόσο είναι η πρώτη φορά που χρησιμοποιείται μετά από «ομόφωνη απόφαση» των κρατών-μελών και έκανε λόγο για «ιστορική στιγμή».

«Είναι ξεκάθαρο ότι όποιος φεύγει από τον πόλεμο πρέπει να μπορεί να μπει στην ΕΕ» επισήμανε η Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων. Τέλος, εξήρε την ενότητα που έχει επιδειχθεί μέχρι τώρα.