Γερμανικό όχι σε ζώνη απαγόρευσης πτήσεων πάνω από την Ουκρανία

157

Η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Ανναλένα Μπέρμποκ υπερασπίζεται την απόφαση του ΝΑΤΟ κατά της δημιουργίας ζώνης απαγόρευσης πτήσεων πάνω από την Ουκρανία, τονίζοντας ότι κάτι τέτοιο θα οδηγούσε σε περαιτέρω κλιμάκωση του πολέμου. 

«Αυτές είναι οι στιγμές στην εξωτερική πολιτική που μπορείς πραγματικά να διαλέξεις μόνο ανάμεσα στην πανώλη και τη χολέρα», είπε χαρακτηριστικά η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών σε συνέντευξή της στη γερμανική τηλεόραση ARD. «Η δημιουργία ζώνης απαγόρευσης πτήσεων θα σήμαινε ότι τα αεροπλάνα του ΝΑΤΟ θα έπρεπε να καταρρίψουν ρωσικά αεροπλάνα. Αυτό θα σήμαινε ότι συμμετείχαμε άμεσα σε αυτόν τον πόλεμο», πρόσθεσε η Μπέρμποκ. «Αυτός ο πόλεμος δεν πρέπει να οδηγήσει σε τρίτο Παγκόσμιο. Δεν μπορούμε να αναλάβουμε την ευθύνη να επεκταθεί ο πόλεμος στην Πολωνία ή στα κράτη της Βαλτικής», πρόσθεσε.

 Ο υπουργός Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ απέρριψε επίσης τη ζώνη απαγόρευσης πτήσεων που ζήτησε η Ουκρανία. Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό της Bild, ο πρόεδρος του FDP τόνισε ότι «το να κάνουμε έναν ακόμη μεγαλύτερο πόλεμο από αυτόν τον φρικτό πόλεμο,δεν θα μειώσει τα δεινά»

Η Μπέρμποκ κατηγόρησε τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν ότι προβαίνει σε αδίστακτες ενέργειες. « «Τα τανκs του Πούτιν δεν φέρνουν ειρήνη, αλλά μόνο πόνο και βάσανα. Ο Πούτιν παραβαίνει όλους τους κανόνες του διεθνούς δικαίου», τόνισε η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών.

Το ΝΑΤΟ έχει απορρίψει αντίστοιχο αίτημα της Ουκρανίας για μια τέτοια ζώνη απαγόρευσης πτήσεων. Οι Σύμμαχοι συμφωνούν ότι τα αεροσκάφη του ΝΑΤΟ δεν πρέπει να επιχειρούν στον ουκρανικό εναέριο χώρο, δήλωσε την Παρασκευή ο Γενικός Γραμματέας της συμμαχίας, Γενς Στόλτενμπεργκ. Ο Πούτιν είχε προηγουμένως απειλήσει ότι «οποιαδήποτε κίνηση προς αυτή την κατεύθυνση θα θεωρηθεί από τη Ρωσία ως συμμετοχή της αντίστοιχης χώρας σε ένοπλη σύγκρουση».