Μακραίνει ο κατάλογος των πολυεθνικών που φεύγουν από τη Ρωσία

117

Μακραίνει ο κατάλογος των πολυεθνικών που φεύγουν από τη Ρωσία, στο πλαίσιο των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στη Μόσχα μετά την απόφαση της να εισβάλει στην Ουκρανία.

Η εισβολή στην Ουκρανία έχει προκαλέσει μία άνευ προηγουμένου μαζική έξοδο εταιρειών από τη Ρωσία, αντιστρέφοντας έτσι μία πορεία τριών δεκαετιών που χαρακτηρίστηκε από ξένες επενδύσεις στη ρωσική επικράτεια αμέσως μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου.

Κάποιες εταιρείες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι κίνδυνοι, τόσο οικονομικοί όσο και σε σχέση με τη φήμη τους, είναι πολύ μεγάλοι για να συνεχίσουν τη λειτουργία τους. 

Puma, Adidas, Nike, Zara, H&M

Η γερμανική εταιρεία αθλητικών ενδυμάτων Puma αποφάσισε να διακόψει τη λειτουργία όλων των καταστημάτων της στη Ρωσία. Η Puma, που έχει 100 καταστήματα στη Ρωσία, είχε ήδη σταματήσει τις παραδόσεις προϊόντων, μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Η γερμανική εταιρία αθλητικών ειδών Adidas ανέστειλε τη συνεργασία της με τη Ρωσική Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου με άμεση ισχύ.

Η Nike μπλόκαρε την πρόσβαση της Ρωσίας στις αγορές της ιστοσελίδας και των εφαρμογών της, καθώς δεν μπορεί να εγγυηθεί παραδόσεις στη χώρα.

Νωρίτερα σήμερα, η ισπανική εταιρεία λιανικής μόδας Inditex, ιδιοκτήτρια της Zara, διέκοψε τις συναλλαγές της στη Ρωσία, κλείνοντας τα 502 καταστήματά της και σταματώντας τις διαδικτυακές πωλήσεις.

Η εταιρεία ακολουθεί μερικές από τις μεγαλύτερες δυτικές μάρκες που έχουν αναστείλει τις δραστηριότητές της στη Ρωσία, συμπεριλαμβανομένου του κύριου ανταγωνιστή της H&M, μετά την εισβολή στην Ουκρανία και την επιβολή οικονομικών κυρώσεων. 

«Υπό τις παρούσες συνθήκες η Inditex δεν μπορεί να εγγυηθεί τη συνέχεια των εργασιών και των εμπορικών συνθηκών στη Ρωσική Ομοσπονδία και αναστέλλει προσωρινά τη δραστηριότητά της», δήλωσε η μεγαλύτερη εταιρεία μόδας στον κόσμο.

ΙΚΕΑ

Η Ikea, η μεγαλύτερη εταιρεία επίπλων στον κόσμο, διαθέτει 17 καταστήματα στη Ρωσία. Η εταιρεία αποφάσισε να σταματήσει όλες τις δραστηριότητες παραγωγής και λιανικής στη Ρωσία, καθώς και κάθε εμπόριο με τη σύμμαχό της Λευκορωσία.

Microsoft και Apple

Η εταιρεία Microsoft Corp ανακοίνωσε σήμερα ότι αναστέλλει τις νέες πωλήσεις προϊόντων και υπηρεσιών της στην Ρωσία, και γίνεται έτσι η πιο πρόσφατη δυτική εταιρεία που αποστασιοποιείται από την Μόσχα μετά την εισβολή στην Ουκρανία.

Έκτοτε, δεκάδες δυτικές εταιρείες, όπως η Apple Inc, η Nike και η Dell Technologies, διέκοψαν τις σχέσεις τους με τη Ρωσία με φόντο την επιβολή κυρώσεων από τα δυτικά κράτη.

Η Apple ανακοίνωσε την Τρίτη ότι έχει σταματήσει όλες τις πωλήσεις προϊόντων της στη Ρωσία.

Εκτός από την αναστολή των νέων πωλήσεων, η Microsoft διακόπτει πολλές πτυχές της επιχειρηματικής της δραστηριότητας στην Ρωσία, σε συμμόρφωση με τις κυβερνητικές κυρώσεις, δήλωσε ο πρόεδρος της εταιρείας Μπραντ Σμίθ.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ