Έκκληση Ζελένσκι να σταλούν στην Ουκρανία αεροσκάφη ρωσικής κατασκευής

227

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι έκανε «απεγνωσμένη έκκληση» προκειμένου η ανατολική Ευρώπη να παράσχει στην Ουκρανία αεροσκάφη ρωσικής κατασκευής. 

Ο Ουκρανός πρόεδρος είχε τηλεδιάσκεψη με Αμερικανούς γερουσιαστές, κατά τη διάρκεια της οποίας έκανε έκκληση για περισσότερη στήριξη προκειμένου η χώρα του να αμυνθεί απέναντι στη ρωσική εισβολή. 

Στην τηλεδιάσκεψη μετείχαν 50 Αμερικανοί γερουσιαστές και σύμφωνα με πληροφορίες από συνεργάτες τους ο Ζελένσκι ζήτησε να σταλούν στην Ουκρανία περισσότερα αεροπλάνα και drones, όπως και να δημιουργηθεί ζώνη απαγόρευσης πτήσεων. Επίσης, ζήτησε να σταματήσει ο κόσμος να αγοράζει ρωσικά προϊόντα, όπως πετρέλαιο και φυσικό αέριο, σύμφωνα με τα όσα έγραψε στο Twitter ο Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής Τζέιμς Λάνκφορντ. 

«Αυτά τα αεροπλάνα είναι πολύ αναγκαία. Θα κάνω ό,τι μπορώ για να βοηθήσω την κυβέρνηση να διευκολύνει τη μεταφορά τους», δήλωσε ο Τσακ Σούμερ, επικεφαλής των Δημοκρατικών στη Γερουσία, αναφερόμενος στην έκκληση Ζελένσκι για ρωσικής κατασκευής αεροσκάφη. 

Μετά την τηλεδιάσκεψη ο Δημοκρατικός Κρις Βαν Χόλεν επεσήμανε με tweet ότι το ΝΑΤΟ θα πρέπει αμέσως να διευκολύνει τη μεταφορά μαχητικών αεροσκαφών από την Πολωνία, τη Ρουμανία, τη Σλοβακία και την Ουκρανία. 

Από την πλευρά του ο Ρεπουμπλικάνος Ρικ Σκοτ ζήτησε να επιβληθούν περισσότερες κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας και της Λευκορωσίας, λόγω του πολέμου στην Ουκρανία. Οι ΗΠΑ «πρέπει να κάνουν κάθε ενέργεια για να καταστρέψουν την οικονομία τους», ανέφερε χαρακτηριστικά σε ανάρτησή του.