Εκπρόσωπος Ζελένσκι: Η Ουκρανία είναι έτοιμη να δεχτεί ουδέτερο καθεστώς για να τερματιστεί η ρωσική εισβολή

403

Την ώρα που οι ρωσικές δυνάμεις επελαύνουν για να κατακτήσουν την πρωτεύουσα της Ουκρανίας η χώρα δείχνει έτοιμη να συνθηκολογήσει για να τερματιστεί η εισβολή. Και δηλώνει έτοιμη να συζητήσει ακόμη και το ενδεχόμενο η επόμενη κυβέρνησή της να είναι ουδέτερη. 

«Η Ουκρανία επιθυμεί την ειρήνη και είναι έτοιμη για συνομιλίες με τη Ρωσία, συμπεριλαμβανομένης της υιοθέτησης ενός ουδέτερου καθεστώτος σε ό,τι αφορά το ΝΑΤΟ», δήλωσε στο Reuters ο Μιχάιλο Ποντόλιακ, σύμβουλος του προέδρου της χώρας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

«Εάν οι συνομιλίες είναι δυνατές, θα πρέπει να πραγματοποιηθούν. Εάν στη Μόσχα πουν ότι θέλουν συνομιλίες, και για το ουδέτερο καθεστώς, δεν το φοβόμαστε αυτό», δήλωσε μέσω γραπτού μηνύματος. «Μπορούμε να μιλήσουμε και γι’ αυτό. Η ετοιμότητά μας για διάλογο εντάσσεται στη συνεχή μιας επιδίωξη για ειρήνη», σημείωσε. 

Να υπενθυμίσουμε ότι χθες ο Ρώσος πρόεδρος κάλεσε το Κίεβο να παραδοθεί για για τελειώσει η εισβολή, έθεσε στην ουκρανική κυβέρνηση δυο όρους: να μην ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και να παραμείνει ουδέτερη και να μην έχει όπλα στο έδαφός της.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι παραμένει στην πρωτεύουσα, δήλωσε ο Ποντόλιακ. «Πρέπει να δείξει ποια είναι η αντοχή του ουκρανικού λαού», πρόσθεσε.

Η κίνηση στο οδικό δίκτυο της Ουκρανίας διεξάγεται κανονικά, αν και όλα τα λιμάνια και ο εναέριος χώρος της χώρας είναι κλειστά, δήλωσε εξάλλου ο Ποντόλιακ, σύμφωνα με το ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Sputnik.

«Οι βασικοί δρόμοι και οι κεντρικοί αυτοκινητόδρομοι λειτουργούν κανονικά. Φυσικά, υπάρχει συμφόρηση σε κάποιους από αυτούς προς τη μία ή την άλλη κατεύθυνση, διότι υπάρχει επίσης, δυστυχώς, αίσθημα πανικού…Όσο για τα λιμάνια, όλα τα λιμάνια είναι κλειστά. Σε ό,τι αφορά την εναέρια κυκλοφορία, ο εναέριος χώρος είναι κλειστός», σχολίασε ο Ποντόλιακ σε ενημέρωση.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το σιδηροδρομικό δίκτυο της Ουκρανίας γενικά λειτουργεί κανονικά.

«Φυσικά, οι εμπορικές τράπεζες είναι κλειστές αλλά ο κρατικός τραπεζικός τομέας λειτουργεί. Οι τράπεζες κλείνουν τα καταστήματά τους μόνο σε περιοχές όπου μαίνονται στρατιωτικές συγκρούσεις», δήλωσε ο Ποντόλιακ.

Κρεμλίνο: Η Μόσχα είναι έτοιμη να στείλει αντιπροσωπεία στο Μίνσκ για συνομιλίες με την Ουκρανία

Η Ρωσία είναι έτοιμη να στείλει αντιπροσωπεία στην πρωτεύουσα της Λευκορωσίας Μίνσκ για συνομιλίες με την Ουκρανία, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ , μια ημέρα μετά την έναρξη της μαζικής εισβολής της Μόσχας στη νότια γείτονα της Ρωσίας.

Με πληροφορίες από politicus.gr | ΑΠΕ-ΜΠΕ