Ένα αντικείμενο κρυμμένο κάτω από την επιφάνεια του εδάφους εντοπίστηκε για πρώτη φορά με τη χρήση κβαντικής τεχνολογίας. Το επίτευγμα χαρακτηρίζεται ορόσημο, καθώς ανοίγει ο δρόμος για τη χρήση αισθητήρων κβαντικής βαρύτητας που θα „βλέπουν“ κάτω από το έδαφος, μια εξέλιξη με ποικίλες εφαρμογές στην επιστήμη, στη βιομηχανία, στην εθνική άμυνα και ασφάλεια κ.α.

Οι ερευνητές του βρετανικού Πανεπιστημίου του Μπέρμιγχαμ, με επικεφαλής τον καθηγητή Κάι Μπονγκς και τον δρα Μάικλ Χολίνσκι, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό „Nature“ και ανέπτυξαν το νέο αισθητήρα (κβαντικό βαρυτόμετρο) μετά από χρηματοδότηση από το υπουργείο ‚Αμυνας της Βρετανίας, έδειξαν ότι η νέα τεχνολογία „δουλεύει“, καταφέρνοντας να εντοπίσουν ένα τούνελ σε βάθος ενός μέτρου κάτω από το έδαφος. Ο αισθητήρας ανιχνεύει αδιόρατες διακυμάνσεις στο βαρυτικό πεδίο, χρησιμοποιώντας τις αρχές της κβαντικής φυσικής. 

Η νέα τεχνολογία θα επιτρέψει, μεταξύ άλλων, να μειωθούν το κόστος και οι καθυστερήσεις σε διάφορα κατασκευαστικά έργα (κτίρια, δρόμοι, γραμμές τρένων, ορυχεία κ.α.), να γίνεται καλύτερη πρόβλεψη φυσικών φαινομένων (π.χ. εκρήξεις ηφαιστείων), να ανακαλύπτονται κρυμμένοι φυσικοί πόροι (π.χ. νερό) και θαμμένα κτίρια (π.χ. τάφοι ή άλλα αρχαιολογικού ενδιαφέροντος κατασκευάσματα).

Για μια „στιγμή Έντισον“ που „θα μεταμορφώσει την κοινωνία, την ανθρώπινη κατανόηση και τις οικονομίες“ έκανε λόγο (ίσως κάπως υπερβολικά…) ο Μπονγκς. Όπως είπε, „ένας υπόγειος χάρτης αυτού που σήμερα είναι αόρατο, έχει έρθει πλέον πολύ πιο κοντά, δίνοντας τέλος σε μια κατάσταση όπου ξέρουμε περισσότερα για την Ανταρκτική παρά γι‘ αυτό που βρίσκεται λίγα μέτρα κάτω από τους δρόμους μας“.

Σύνδεσμος για την επιστημονική δημοσίευση: ΕΔΩ