Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης η Ουκρανία από αύριο τα μεσάνυχτα για 30 ημέρες

483

Κατάσταση εκτάκτου ανάγκης θα επιβληθεί σε όλη την χώρα από αύριο, 24 Φεβρουαρίου, για 30 ημέρες.

Την πρόταση για επιβολή κατάστασης εκτάκτου ανάγκης στην χώρα έκανε στην ουκρανική Bουλή ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Ο Ουκρανός πρόεδρος πρότεινε σήμερα στην ουκρανική βουλή, την επιβολή κατάστασης εκτάκτου ανάγκης στην επικράτεια της Ουκρανίας από αύριο τα μεσάνυχτα για διάστημα 30 ημερών, καθώς η χώρα προετοιμάζεται για μια πιθανή στρατιωτική επίθεση μεγάλης κλίμακας από τη Ρωσία.

Το σχέδιο κειμένου για την επιβολή κατάστασης εκτάκτου ανάγκης στην επικράτεια της Ουκρανίας το οποίο αναμένεται να εγκριθεί σήμερα από την ουκρανική βουλή, προβλέπει τον περιορισμό στις μετακινήσεις των επιστρατεύσιμων εφέδρων εντός της Ουκρανίας.

Παράλληλα προτείνει την απαγόρευση των μαζικών συγκεντρώσεων και απεργιών, εισαγάγει τους ελέγχους προσωπικών εγγράφων, προτείνει την απαγόρευση κυκλοφορίας εφόσον αυτό θα είναι αναγκαίο, απαγορεύει την παραγωγή και διανομή πληροφοριακού υλικού που μπορεί να αποσταθεροποιήσει την κατάσταση, ρυθμίζει τη λειτουργία των ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών σταθμών και επιβάλλει ειδικούς κανόνες που αφορούν στην χρήση και τη μετάδοση πληροφοριών μέσω δικτύου υπολογιστών.

Ο γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας και Άμυνας της Ουκρανίας, Ολέκσιι Ντανίλοφ, ανακοίνωσε νωρίτερα ότι ολόκληρη η χώρα θα κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, καθώς από το 2014 σε ανάλογες συνθήκες βρίσκονται μόνον οι επαρχίες του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

Οι φιλορώσοι αποσχιστές ελέγχουν από το 2014 τμήματα των επαρχιών του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ (Λουγκάνσκ στα ρωσικά). Η Ρωσία αναγνώρισε προ ημερών τις δύο επαρχίες ως „ανεξάρτητα κράτη“, ενώ θα αναπτύξει στρατιωτικές της δυνάμεις εκεί ως „ειρηνευτική δύναμη“.

Ο Ντανίλοφ σημείωσε ακόμη ότι ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολόντιμιρ Ζελένσκι δεν έχει αναφέρει πουθενά τη φιλοδοξία η χώρα να αναπτύξει πυρηνικά όπλα, κάτι το οποίο ισχυρίστηκε ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλάντιμιρ Πούτιν, σε πρόσφατο διάγγελμά του, χαρακτηρίζοντάς το μάλιστα „στρατηγική απειλή για τη Ρωσία“