Φράνκο Α.: Η διπλή ζωή ενός Γερμανού ακροδεξιού στρατιώτη

320

Όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στη Φρανκφούρτη αυτή την Πέμπτη, στη δίκη του Franco A., ενός στρατιώτη της Bundeswehr που κατηγορείται ότι σχεδίαζε τρομοκρατική επίθεση ενώ υποδυόταν τον Σύριο πρόσφυγα. Την περασμένη εβδομάδα, τέθηκε υπό κράτηση για νέα στοιχεία. 

Ο στρατιώτης της Bundeswehr Φράνκο Α., φέρεται ότι σχεδίαζε να διαπράξει τρομοκρατικές επιθέσεις με στόχο δημόσια πρόσωπα ενώ παρίστανε τον Σύριο πρόσφυγα, για να τις χρεώσει στους πρόσφυγες. 

Το Ανώτερο Περιφερειακό Δικαστήριο της Φρανκφούρτης δήλωσε τη Δευτέρα ότι ο 33χρονος, ο οποίος ήταν ελεύθερος κατά τη διάρκεια της δίκης του μέχρι τώρα, μετά από έλεγχο ρουτίνας σε σιδηροδρομικό σταθμό βρέθηκαν στην κατοχή του αντικείμενα που θα μπορούσαν να χρησιμέψουν ως αποδεικτικά στοιχεία. Παραμένει ασαφές εάν ο έλεγχος έγινε τυχαία ή αν ο Φράνκο Α. είχε στοχοποιηθεί για έλεγχο. Σύμφωνα με δημοσιεύματα των μέσων ενημέρωσης, ο ύποπτος για τρομοκρατία αντιστάθηκε στους αστυνομικούς. 

Κατά τη διάρκεια ειδικής κλειστής ακρόασης του δικαστηρίου την περασμένη Δευτέρα, οι αρχές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι πρέπει να θεωρηθεί ύποπτος φυγής. 

Ο Φράνκο Α. συνελήφθη για πρώτη φορά από τις γερμανικές αρχές τον Απρίλιο του 2017, όπου και βρέθηκε σε προσωρινή κράτηση για επτά μήνες, έως ότου το δικαστήριο διέταξε την απελευθέρωσή του στα τέλη Νοεμβρίου του 2017, καθώς δεν υπήρχαν στοιχεία ότι σχεδίαζε επίθεση, παρόλο που ομολόγησε ότι κατέχει πολλά όπλα. Η υπόθεση πυροδότησε τον έλεγχο ενός δικτύου ακροδεξιών εξτρεμιστών στον γερμανικό στρατό. 

Μια υπόθεση με διεθνή διάσταση 

Οι εισαγγελείς πιστεύουν ότι ο πρώην αξιωματικός της Bundeswehr πήρε όπλα και εκρηκτικά από τον γερμανικό στρατό για να πραγματοποιήσει επιθέσεις σε στόχους, συμπεριλαμβανομένων υψηλόβαθμων πολιτικών. 

Ο Φράνκο Α., συνελήφθη αρχικά από τις αυστριακές αρχές, καθώς προσπαθούσε να πάρει από της τουαλέτες του αεροδρομίου της Βιέννης ένα πιστόλι και πυρομαχικά που είχε κρύψει.

Αφού έλεγξαν τα δακτυλικά του αποτυπώματα σε μια βάση δεδομένων, οι αρχές ανακάλυψαν ότι ο άνδρας, ο οποίος γεννήθηκε ως γιος Ιταλού πατέρα και Γερμανίδας μητέρας στην περιοχή της Έσσης της Γερμανίας, ήταν πράγματι εγγεγραμμένος ως Σύρος πρόσφυγας που ζούσε στη Βαυαρία. Παρά το γεγονός ότι δεν μιλούσε σχεδόν καθόλου αραβικά και υποτίθεται ότι υπηρετούσε σε μια βάση της Μπούντεσβερ στην Αλσατία, κανείς δεν είχε συνειδητοποιήσει ότι έκανε διπλή ζωή. 

Οι αυστριακές αρχές άφησαν τον Φράνκο Α. να φύγει και οι γερμανικές αρχές ξεκίνησαν μυστική έρευνα, κατά την οποία βρήκαν στοιχεία για την ακροδεξιά ιδεολογία του σε ηχογραφήσεις, βίντεο και δεκάδες χιλιάδες κείμενα σε υπηρεσίες ανταλλαγής μηνυμάτων που χρησιμοποιούσε ο Φράνκο Α. 

Οι ομοσπονδιακοί εισαγγελείς πιστεύουν ότι τα όπλα επρόκειτο να χρησιμοποιηθούν σε επιθέσεις εναντίον πολιτικών και δημοσίων προσώπων που ο Φράνκο Α. θεωρούσε ότι ήταν «φιλικοί προς τους πρόσφυγες». Οι αρχές βρήκαν λίστες με τα  ονόματα του τότε υπουργού Δικαιοσύνης Χάικο Μάας, της τότε αντιπροέδρου του γερμανικού κοινοβουλίου, Κλαούντια Ροθ, και της ακτιβίστριας για τα ανθρώπινα δικαιώματα, Ανέτα Κάχανε, μεταξύ άλλων. Οι αρχές υποθέτουν ότι το σχέδιό του ήταν ότι οι βίαιες ενέργειες θα αποδίδονταν στην ψεύτικη συριακή του ταυτότητα.