Υπ. Άμυνας ΗΠΑ: Η Μόσχα φέρνει στρατεύματα πιο κοντά στα ουκρανικά σύνορα και δημιουργεί αποθέματα αίματος

92

Οι Ηνωμένες Πολιτείες είδαν τη Ρωσία να δημιουργεί αποθέματα αίματος, να φέρνει στρατεύματα πιο κοντά στα σύνορα της Ουκρανίας και να αναπτύσσει στην περιοχή περισσότερα μαχητικά αεροσκάφη, δήλωσε σήμερα ο αμερικανός υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν απορρίπτοντας τους ισχυρισμούς της Μόσχας περί απόσυρσης.

«Ήμουν κι εγώ στρατιώτης και δεν πάει πολύς καιρός από τότε. Ξέρω από πρώτο χέρι ότι δεν κάνεις τέτοια πράγματα χωρίς λόγο», δήλωσε ο Όστιν, ο οποίος είναι απόστρατος στρατηγός. «Και βεβαίως δεν τα κάνεις αν είσαι έτοιμος να τα μαζέψεις και να γυρίσεις σπίτι σου».

Η Maxar Technologies, μια ιδιωτική αμερικανική εταιρεία που παρακολουθεί την ενίσχυση των ρωσικών στρατευμάτων, ανακοίνωσε πως δορυφορικές φωτογραφίες δείχνουν ότι ενώ η Ρωσία έχει αποσύρει κάποιο στρατιωτικό εξοπλισμό από τις περιοχές κοντά στην Ουκρανία, στις περιοχές αυτές έχει φθάσει άλλος εξοπλισμός.

«Τους βλέπουμε να φέρνουν περισσότερα αεροσκάφη, μαχητικά και υποστήριξης. Τους βλέπουμε να αυξάνουν την ετοιμότητά τους στη Μαύρη Θάλασσα», δήλωσε ο Όστιν. «Τους βλέπουμε ακόμα και να αυξάνουν τα αποθέματα αίματος που διαθέτουν».

Το Ρόιτερς σημειώνει πως ήταν το πρώτο που είχε αναφέρει ότι η Ρωσία μεταφέρει αποθέματα αίματος προς τα σύνορα με την Ουκρανία.

Ο Όστιν, ο οποίος έκανε δηλώσεις στο γενικό επιτελείο του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, τόνισε πως οι σημερινές αναφορές για πυρά πυροβολικού στην Ουκρανία είναι ανησυχητικές.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως η συμμαχία θα διερευνήσει τρόπους για να αυξήσει τη στρατιωτική ετοιμότητά της, καθώς η ανάπτυξη της Μόσχας «φέρνει ρωσικά στρατεύματα ακριβώς στο κατώφλι του ΝΑΤΟ».

Ο Όστιν επανέλαβε επίσης τις αμερικανικές προειδοποιήσεις για εν δυνάμει επιχειρήσεις προβοκάτσιας από τη Ρωσία ώστε αυτή η τελευταία να δικαιολογήσει μια επίθεση, «κάτι που έχουμε δει να γίνεται στο παρελθόν».

«Έτσι εμείς και οι σύμμαχοί μας θα παραμείνουμε σε επιφυλακή», δήλωσε ο Όστιν.

Ο αμερικανός υπουργός Άμυνας πρόκειται να ταξιδέψει στη συνέχεια στην Πολωνία, όπου θα επισκεφθεί αμερικανικά στρατεύματα. Επισήμανε πως η Βουλγαρία συμφώνησε σήμερα να φιλοξενήσει έναν αμερικανικό λόχο για κοινή εκπαίδευση.