Πάνω από το 1/3 των Γερμανών δεν θέλει άλλους πρόσφυγες

263

Η μελέτη του ιδρύματος Μπέρτελσμαν δείχνει ξεκάθαρα ότι η Γερμανία εξακολουθεί να έχει πολλούς σκεπτικιστές απέναντι στους πρόσφυγες.

Από την πρωτοβουλία του Όστερχαους στη Βόννη μάλιστα, κάποιοι αποφάσισαν να σταματήσουν εξαιτίας της αυξανόμενης κοινωνική απόρριψης. «Ενώ αρχικά ήμασταν μέρος ενός κοινωνικού κινήματος και νιώθαμε ότι μας υποστηρίζουν, πλέον εδώ και χρόνια εργαζόμαστε ενάντια στο κοινωνικό ρεύμα», είπε χαρακτηριστικά ο Όστερχαους στην DW.

Είναι αλήθεια ότι η ανοχή απέναντι σε πρόσφυγες και μετανάστες έχει αυξηθεί συνολικά τα τελευταία χρόνια. Αλλά περισσότερο από το ένα τρίτο των ερωτηθέντων (36 %) πιστεύει ότι η Γερμανία δεν μπορεί να δεχθεί άλλους πρόσφυγες. Το 2017, το ποσοστό αυτό ήταν 54 %. Και το 20 % των Γερμανών πολιτών τους θεωρεί «προσωρινούς επισκέπτες», οι οποίοι «δεν χρειάζεται να ενσωματωθούν».

Η σημερινή ομοσπονδιακή κυβέρνηση συνασπισμού Σοσιαλδημοκρατών, Πρασίνων και Φιλελευθέρων σφυρηλατεί ήδη μία πιο φιλόξενη κουλτούρα για το μέλλον. Έτσι για παράδειγμα αιτούντες άσυλο, των οποίων η αίτηση απορρίφθηκε, θα μπορούν να παραμείνουν στη Γερμανία εάν μάθουν γερμανικά και εξασφαλίσουν τα προς το ζην μέσω εργασίας. Επιπλέον η επανένωση οικογενειών θα διευκολυνθεί – το ίδιο και η πορεία προς το γερμανικό διαβατήριο. Αυτός είναι και για την επιστήμονα, Ουλρίκε Βίλαντ, ο σωστός δρόμος, «αλλά εξίσου σημαντική είναι και η καλλιέργεια μίας θετικής αντίληψης για το τι σημαίνει κοινωνία μετανάστευσης, όπου απαιτείται η συνεργασία μεταξύ πολιτικής και κοινωνίας των πολιτών».

Λίζα Χένελ, Φόλκερ Βίτινγκ