Δανία: Η κυβέρνηση ετοιμάζεται να σταματήσει το εμβολιαστικό πρόγραμμα 

184

Η Δανία ετοιμάζεται να γίνει η πρώτη χώρα που όχι μόνο αποσύρει όλα τα μέτρα, άλλα και που θα διακόψει πλήρως το εμβολιαστικό πρόγραμμα.

Ήδη από την 1η Φεβρουαρίου η Δανία ακολούθησε τα χνάρια του Ηνωμένου Βασιλείου, και αποφάσισε να αποσύρει το υγειονομικό διαβατήριο και τις μάσκες, και να προχωρήσει σε άνοιγμα νυχτερινών κέντρων και εστιατορίων, παρά τα χιλιάδες κρούσματα που μετρά η χώρα.

Η κυβέρνηση της Δανίας σε πρώτη φάση ανακοίνωσε πως δεν θα προσφέρει επιπλέον δόσεις στον πληθυσμό της. Οι ηλικιωμένοι και οι ευάλωτοι δεν θα κάνουν τέταρτη δόση και οι κάτω των 18 ετών δεν θα κάνουν τρίτη. Επιπλέον, τονίζεται πως το πρόγραμμα εμβολιασμού ενδέχεται να αποσυρθεί πλήρως το «αργότερο μέχρι την Άνοιξη» για τρεις κύριους λόγους

Πρώτον, λόγω του αυξημένου ποσοστού εμβολιασμού (80,9%). Δεύτερον, λόγω του ότι με την ευρεία διασπορά της Όμικρον έχει επιτευχθεί ανοσία σε τεράστιο μέρος του πληθυσμού, και τρίτον διότι η ίδια η εποχή της άνοιξης αναμένεται να οδηγήσει σε ύφεση της επιδημίας (όπως παρατηρείται πάντοτε σε μεταδοτικές ασθένειες τέτοιου τύπου). Επιπροσθέτως οι δανικές αρχές πιστεύουν πως τα υπάρχοντα εμβόλια είναι «λιγότερο αποτελεσματικά» απέναντι στην Όμικρον.

Το μόνο που θα παραμείνει θα είναι μια σύσταση για απομόνωση τεσσάρων ημερών σε όποιον βρεθεί θετικός σε τεστ, άλλα οι επαφές του δεν θα μπαίνουν καν σε καραντίνα. Η ανακοίνωση που εξέδωσε η κυβέρνηση αναφέρει πως το Συμβούλιο Υγείας θα συνεχίσει να παρακολουθεί στενά την εξέλιξη της πανδημίας τις επόμενες εβδομάδες «και ελπίζουμε να είμαστε σε θέση να ανακοινώσουμε τις ημερομηνίες λήξης για το πρόγραμμα εμβολιασμού στα τέλη Φεβρουαρίου».

Με πληροφορίες από εθνικό συμβούλιο δημόσιας υγείας Δανίας (Sundhedsstyrelsen) &  lefigaro.fr