Μειώνεται ο αριθμός των κρουσμάτων- Προς σταδιακή χαλάρωση των μέτρων έως τις 20 Μαρτίου

315

Ο αριθμός των κρουσμάτων κορωνοϊού έχει μειωθεί σχετικά στη Γερμανία και η επιστημονική επιτροπή που συμβουλεύει την κυβέρνηση για την πανδημία ζήτησε τη σταδιακή άρση των περιορισμών στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης.

Σήμερα η Γερμανία ανέφερε 76.465 νέα κρούσματα κορωνοϊού–μείωση κατά 20% από την ίδια ημέρα της περασμένης εβδομάδας. Η επίπτωση των μολύνσεων επταημέρου ανά 100.000 ανθρώπους επίσης έπεσε στο 1.460 από 1.467 χθες Κυριακή.

Η επιστημονική επιτροπή της χώρας ανακοίνωσε χθες, Κυριακή, ότι η κυβέρνηση χρειάζεται να εφαρμόσει σχέδιο για την χαλάρωση των περιορισμών δεδομένου ότι το παρόν κύμα μολύνσεων αναμένεται να επιπεδοποιηθεί μέσα στις επόμενες εβδομάδες, αλλά προειδοποίησε κατά της πρόωρης χαλάρωσης.

„Χάρη στην ηπιότερη έκβαση της νόσου, εισερχόμαστε σε μια νέα φάση της πανδημίας, η οποία παρέχει την προοπτική του σταδιακού ανοίγματος“, δήλωσε στην εφημερίδα Welt ο πρωθυπουργός του πολυπληθέστερου κρατιδίου της χώρας, της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, Χέντρικ Βουστ.

Ο γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς και οι επικεφαλής των ομόσπονδων κρατιδίων αναμένεται να συναντηθούν την Τετάρτη για να εξετάσουν ένα σχέδιο τριών σταδίων για την εκτεταμένη χαλάρωση των μέτρων προστασίας από τον κορωνοϊό έως τις 20 Μαρτίου.

«Μέχρι τις αρχές της άνοιξης στις 20 Μαρτίου 2022, οι εκτεταμένοι περιορισμοί στην κοινωνική, πολιτιστική και οικονομική ζωή πρόκειται να αρθούν σταδιακά», αναφέρει το προσχέδιο για τις διαβουλεύσεις μεταξύ του Καγκελαρίου Όλαφ Σολτς και της Διάσκεψης των Πρωθυπουργών την Τετάρτη.

Ανάμεσα στα πιθανά επόμενα βήματα είναι η άρση της υποχρεωτικής επίδειξης πιστοποιητικού εμβολιασμού ή αρνητικού διαγνωστικού τεστ για τους πελάτες των καταστημάτων που δεν πωλούν είδη πρώτης ανάγκης, σύμφωνα με ένα προσχέδιο το οποίο προετοιμάστηκε για τη συνάντηση της Τετάρτης και το οποίο είδε το Ρόιτερς.

Το προσχέδιο περιελάμβανε επίσης σχέδια για την αύξηση του αριθμού των ανθρώπων που επιτρέπονται σε ιδιωτικές συναθροίσεις σε εσωτερικούς χώρους στους 20, αλλά με την προϋπόθεση να είναι όλοι τους εμβολιασμένοι. Για όσους δεν έχουν εμβολιαστεί ή νοσήσει, οι περιορισμοί επαφής θα παραμείνουν σε ισχύ έως τις 19 Μαρτίου. Ο Κανόνας 2G αναμένεται να καταργηθεί άμεσα και σε εθνικό επίπεδο για την πρόσβαση στα εμπορικά καταστήματα.

Σε μια δεύτερη φάση της χαλάρωσης τα νυχτερινά κέντρα θα ανοίξουν και πάλι και η είσοδος των ανεμβολίαστων Γερμανών στα εστιατόρια θα επιτραπεί από τις 4 Μαρτίου, σύμφωνα με το προσχέδιο. Οι περιορισμοί που αφορούν τον αριθμό των θεατών σε μεγάλες διοργανώσεις, συμπεριλαμβανομένων και των αθλητικών, αναμένεται επίσης να χαλαρώσουν.

Η υποχρέωση χρήσης μάσκας τύπου FFP-2 θα παραμείνει πάντως σε ισχύ για όλους τους εσωτερικούς χώρους και τα Μαζικά Μέσα Μεταφοράς, ενώ το τελευταίο μέτρο που θα αρθεί θα αφορά την εργασία από το σπίτι. Το προσχέδιο δεν έχει ακόμη εγκριθεί από τα κρατίδια, διευκρινίζεται, θα αποτελέσει ωστόσο τη βάση επί της οποίας θα διαβουλευθούν την Τετάρτη ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς με τους πρωθυπουργούς.

Εμβολιασμός υγειονομικών «Όχι άμεσα απαγορεύσεις εισόδου»

Το προσχέδιο αντιμετωπίζει επίσης την αμφιλεγόμενη απαίτηση εμβολιασμού των υγειονομικών, η οποία θα ισχύει από τις 16 Μαρτίου. Οι υγειονομικές αρχές έχουν διακριτική ευχέρεια στην εφαρμογή των μέτρων, σύμφωνα με το προσχέδιο. Η απαγόρευση εισόδου στις εγκαταστάσεις, για παράδειγμα για υπαλλήλους που δεν προσκομίζουν απόδειξη εμβολιασμού, είναι το τελευταίο βήμα: «Ως εκ τούτου, τέτοιες απαγορεύσεις εισόδου δεν θα τεθούν σε ισχύ αμέσως και αυτόματα».

Με πληροφορίες απο DW & naftemporiki.gr