Διάγγελμα Ζελένσκι: Η ρωσική επίθεση πλησιάζει, ενημερωθήκαμε ότι θα γίνει την Τετάρτη

519

Επί ξυρού ακμής η κατάσταση στα ρωσοουκρανικά σύνορα, με την ημερομηνία μιας πιθανής ρωσικής εισβολής να τοποθετείται ακόμη και εντός ολίγων ημερών. Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, σε τηλεοπτικό του διάγγελμα τόνισε ότι πληροφορείται για επίθεση από τη Μόσχα σε ένα 48ωρο, την Τετάρτη δηλαδή.

Νωρίτερα, οι ΗΠΑ έκρουσαν τον κώδωνα μιλώντας για εισβολή σε λίγες ημέρες, παρακολουθώντας την ανησυχητική αύξηση των ρωσικών δυνάμεων στα σύνορα με την Ουκρανία.  Οι δυνάμεις της Δύσης προμηθεύουν, τακτικά, τις τελευταίες ημέρες, την Ουκρανία με οπλικά συστήματα. 

Οι δηλώσεις Ζελένσκι προκαλούν εντύπωση, εάν σκεφτεί κανείς ότι το προηγούμενο διάστημα απέφευγε να αναφερθεί στην πιθανότητα πολέμου, φοβούμενος για την περαιτέρω επιδείνωση της οικονομίας της χώρας του. Το Κρεμλίνο, πάντως, εξακολουθεί να κινείται στην ίδια γραμμή χωρίς να παραδέχεται ότι σχεδιάζει επίθεση. 

Η Τετάρτη έχει αναφερθεί από πληροφορίες που προέρχονται από τη CIA ως η ημέρα που θα ξεσπάσει μια ρωσική επίθεση στην Ουκρανία.

Στο διάγγελμά του, ο Ουκρανός πρόεδρος αναφέρει πως στη χώρα, την ημέρα αυτή, θα παίζει παντού ο εθνικός ύμνος από το πρωί, ενώ θα κρεμαστεί η σημαία σε κεντρικά κτίρια.

Ο Ζελένσκι ανακήρυξε «ημέρα ενότητας» την Τετάρτη, 16 Φεβρουαρίου, δηλαδή την ημέρα που πολλά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ως πιθανή για να εξαπολύσει η Ρωσία μια επίθεση.

«Μας είπαν ότι η 16η Φεβρουαρίου θα είναι η ημέρα της επίθεσης. Εμείς θα την μετατρέψουμε σε ημέρα ενότητας» είπε ο Ουκρανός πρόεδρος στο διάγγελμά του προς το έθνος, καλώντας τους Ουκρανούς να υψώσουν την ουκρανική σημαία.

Λίγο νωρίτερα, ο Ζελένσκι προέτρεψε αξιωματούχους, πολιτικούς και επιχειρηματίες που πρόσφατα έφυγαν από την Ουκρανία να επιστρέψουν στη χώρα τους μέσα σε 24 ώρες. «Είναι καθήκον σας, σε μια τέτοια κατάσταση, να είστε μαζί μας, με τον ουκρανικό λαό. Προτείνω να επιστρέψετε στην πατρίδα σας μέσα σε 24 ώρες και να σταθείτε στο πλευρό του ουκρανικού στρατού, της διπλωματίας και του λαού μας», τόνισε.

Τα ουκρανικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι ορισμένοι βουλευτές και επιχειρηματίες έφυγαν από τη χώρα το Σαββατοκύριακο, αφού οι ΗΠΑ, η Βρετανία και άλλες χώρες συνέστησαν στους πολίτες τους να εγκαταλείψουν επειγόντως την Ουκρανία.

«Επιστρέψτε στον λαό και τη χώρα σας, που ήταν η πηγή των εργοστασίων και της περιουσίας σας», πρόσθεσε ο Ζελένσκι.