Επτά μέλη της Bundestag θέλουν τον υποχρεωτικό εμβολιασμό όλων των ενηλίκων από 18 και άνω

217

Επτά μέλη της Bundestag από το SPD, οι Πράσινοι και το FDP θέλουν τον εμβολιασμό όλων των ενηλίκων. Ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς έκανε επίσης εκστρατεία για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό.

Οι ασφαλιστικές εταιρείες υγείας θα πρέπει αρχικά να επικοινωνήσουν προσωπικά με όλους τους ενήλικες έως τις 15 Μαΐου 2022 και να τους ενημερώσουν για τις επιλογές παροχής συμβουλών και εμβολιασμού – αυτό λέει το σχέδιο νόμου των βουλευτών. Από την 1η Οκτωβρίου, όλοι οι ενήλικες που διαμένουν στη Γερμανία θα πρέπει να έχουν αποδείξεις τριών εμβολιασμών ή να έχουν αναρρώσει και να το παρουσιάζουν στις αρχές ή στην ασφαλιστική εταιρεία υγείας κατόπιν αιτήματος.

Όσοι δεν μπορούν να εμβολιαστούν κατά του κορωνοϊού για ιατρικούς λόγους και οι γυναίκες στην αρχή της εγκυμοσύνης θα πρέπει να εξαιρούνται. Ο νόμος θα περιοριστεί μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2023 και η αποτελεσματικότητά του θα επανεξετάζεται κάθε τρεις μήνες μέχρι τότε.

Οι εμπνευστές εξήγησαν τον λόγο της πρωτοβουλίας τους: „Αν περιμένουμε να εμφανιστεί το επόμενο κύμα μόλυνσης, θα είναι πολύ αργά για να δράσουμε με προνοητικότητα. Τότε ο πληθυσμός και το σύστημα υγείας μας μπορούν να προστατευτούν ξανά μόνο με περιοριστικά μέτρα“. Ο νόμος πρέπει να το αποτρέψει. «Η ελευθερία για όλους είναι δυνατή μόνο με την αλληλεγγύη από όλους».

Η πρόταση προέρχεται από τους βουλευτές του SPD Dirk Wiese, Heike Baehrens και Dagmar Schmidt, τους Πράσινους Janosch Dahmen και Till Steffen καθώς και την Katrin Helling-Plahr και τη Marie-Agnes Strack-Zimmermann από το FDP. 

Σύμφωνα με τα σχέδια του συνασπισμού των φαναριών, η Μπούντεσταγκ θα πρέπει να αποφασίσει για ενδεχόμενη ρύθμιση σε ελεύθερη ψηφοφορία χωρίς προδιαγραφές κοινοβουλευτικής ομάδας. Υπάρχει επίσης μια πρωτοβουλία από μια ομάδα με επικεφαλής τον αντιπρόεδρο του FDP Wolfgang Kubicki κατά της γενικής υποχρέωσης εμβολιασμού.

Συζήτηση για τη χαλάρωση στη Γερμανία

Η τρίτη ομάδα γύρω από τον πολιτικό του FDP Andrew Ullmann εργάζεται πάνω σε πρόταση για μια «μέση λύση»: με ​​μια συμβουλευτική συνεδρία για όλους τους ανεμβολίαστους ενήλικες. Αν μετά από κάποιο χρονικό διάστημα δεν επιτευχθεί το απαραίτητο ποσοστό εμβολιασμού, τότε να γίνει υποχρεωτικός ο εμβολιασμός από την ηλικία των 50 ετών και άνω.

Ο Scholz για άλλη μια φορά υποστηρίζει τον υποχρεωτικό εμβολιασμό

Στην εναρκτήρια ομιλία του στο Bundesrat την Παρασκευή στο Βερολίνο, ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς (SPD) έκανε εκστρατεία για τον γενικό εμβολιασμό και προειδοποίησε να μην αρθούν πολύ γρήγορα οι περιορισμοί. Οποιαδήποτε αλλαγή πρέπει να βασίζεται σε επιστημονικά αποδεδειγμένες προβλέψεις και ευρήματα και δεν πρέπει να θέτει σε κίνδυνο προηγούμενες επιτυχίες, εξήγησε ο Scholz.

Οι επιστημονικές προβλέψεις δείχνουν ότι η κορυφή του τρέχοντος κύματος όμικρον είναι ορατή, είπε ο καγκελάριος. «Αυτό μας επιτρέπει να κάνουμε ένα πρώτο βήμα προς το άνοιγμα και στη συνέχεια άλλα βήματα για την άνοιξη στη συνεδρίαση της ομοσπονδιακής πολιτείας την επόμενη εβδομάδα». Ταυτόχρονα, θα συνεχίσουν να γίνονται όλα για να πειστούν περισσότεροι άνθρωποι για την αποτελεσματικότητα ενός εμβολιασμού κατά του κορωνοϊού, τόνισε ο Scholz. Ο εμβολιασμός είναι η μόνη διέξοδος από την κρίση.

haz/se (dpa, epd, rtr)