Ελλάδα και Βουλγαρία «πρωταθλητές» στους θανάτους από κορωνοϊό στην ΕΕ

314

Δραματική αύξηση των θανάτων που σχετίζονται με τον κορωνοϊό σε σύγκριση με τον πληθυσμό τους σημείωσαν τον περασμένο μήνα Ελλάδα και Βουλγαρία.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Euractiv, ενώ στην υπόλοιπη Ευρώπη σημειώθηκε σημαντική μείωση στα ποσοστά θνησιμότητας, στη χώρα μας αλλά και τη γειτονική Βουλγαρία καταγράφηκαν πάνω από 2.300 θάνατοι. Είναι χαρακτηριστικό ότι η Γερμανία, η οποία έχει δέκα φορές μεγαλύτερο πληθυσμό από την Ελλάδα και τη Βουλγαρία, κατέγραψε μόλις 2.256 θανάτους που σχετίζονται με τον κορωνοϊό τον Ιανουάριο.

Στη βουλγαρική περίπτωση, πηγές της ΕΕ απέδωσαν το υψηλό ποσοστό θνησιμότητας στα χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού και στο κακό σύστημα υγείας. Ωστόσο, στην περίπτωση της Ελλάδας, η Κομισιόν δηλώνει προβληματισμένη, καθώς το 68,9% του συνολικού πληθυσμού είναι πλήρως εμβολιασμένο, ενώ το 45,4% των πολιτών έχει επίσης λάβει αναμνηστική δόση.

Κυβερνητική πηγή που επικαλείται το ίδιο μέσο, αναφέρει ότι η παραλλαγή Δέλτα (η οποία είναι πιο θανατηφόρα) δημιουργεί ακόμη πολύ σοβαρά προβλήματα και έχει προκαλέσει σοβαρό πλήγμα στο σύστημα υγείας. Η ίδια πηγή είπε ότι προς τα τέλη Φεβρουαρίου το δημόσιο σύστημα υγείας αναμένεται να «πάρει μια ανάσα» καθώς αναμένουμε μικρότερο αριθμό θανάτων.

Παράλληλα, πηγές στις Βρυξέλλες ανέφεραν ότι η κακή κατάσταση του συστήματος υγείας στην Ελλάδα δεν είναι κάτι καινούριο και συνιστά αποτέλεσμα πολλών ετών λιτότητας και σφικτής δημοσιονομικής πολιτικής. Οι Έλληνες οδηγήθηκαν σε κακές διατροφικές συνήθειες έως και σε ελλιπή πρόσβαση σε κακές υποδομές υγείας.

Επίσης, οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου που εφαρμόζονται σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, στη χώρα μας, ενώ έχουν νομοθετηθεί (πρόγραμμα Απόστολος Δοξιάδης), δεν εφαρμόζονται.