Ιταλία: 70χρονη βρέθηκε μουμιοποιημένη – Δεν την έψαξε κανείς για δύο χρόνια

412

Θλίψη για την 70χρονη που βρέθηκε μουμιοποιημένη σε ένα τραπέζι, χωρίς κανείς να την αναζητήσει για πάνω από δύο χρόνια. „Η μοναξιά προσωποποιημένη“ έγραψαν για τη Μαρινέλλα Μπερέτα.

Τα μουμιοποιημένα λείψανα μιας 70χρονης γυναίκας η οποία φαίνεται πως καθόταν σε ένα τραπέζι για περισσότερα από δύο χρόνια μετά τον θάνατό της, ανακάλυψε η ιταλική αστυνομία, προκαλώντας εκκλήσεις για ανάληψη δράσης σχετικά με τη φροντίδα των ηλικιωμένων στη χώρα.

Η Μαρινέλλα Μπερέτα, η οποία δεν είχε εν ζωή συγγενείς, βρέθηκε στο σπίτι της στο Πρεστίνο κοντά στη λίμνη Κόμο στη βόρεια Ιταλία. Η αστυνομία βρήκε τα λείψανα της άτυχης γυναίκας μετά από τηλεφώνημα κατά τη διάρκεια ισχυρών ανέμων στη Λομβαρδία, που κινδύνευαν να ξεριζώσουν παραμελημένα δέντρα στον κήπο της, σύμφωνα με τον Guardian.

Οι γείτονές της δεν την είχαν δει για τουλάχιστον δυόμισι χρόνια, σύμφωνα με δημοσιεύματα των ιταλικών ΜΜΕ. «Αυτό που συνέβη στη Μαρινέλλα Μπερέτα στο Κόμο, η ξεχασμένη μοναξιά, πληγώνει τις συνειδήσεις μας», έγραψε στο Facebook η υπουργός Οικογένειας Έλενα Μπονέτι. «Έχουμε καθήκον, ως κοινότητα που θέλει να παραμείνει ενωμένη, να θυμάται τη ζωή της… κανείς δεν πρέπει να μείνει μόνος».

„Η μοναξιά προσωποποιημένη“

Σχεδόν το 40% των ατόμων άνω των 75 ετών στην Ιταλία ζουν μόνοι, σύμφωνα με μια έκθεση του 2018 από την εθνική στατιστική υπηρεσία. Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, το ίδιο ποσοστό ανθρώπων δεν είχαν ούτε συγγενείς ούτε φίλους να απευθυνθούν σε περίπτωση ανάγκης.

Η Μπερέτα ήταν «η μοναξιά προσωποποιημένη», έγραψε ο δημοσιογράφος Μάσσιμο Γκραμελλίνι στην πρώτη σελίδα της Corriere della Sera. «Πολλοί από εμάς έχουμε ακόμα αναμνήσεις από τις χαοτικές, οικογένειες με πολλές διακλαδώσεις της αγροτικής Ιταλίας. Αντίθετα, η σύγχρονη οικογένεια συρρικνώνεται. Οι άνθρωποι πεθαίνουν μόνοι τους. Και ζούμε μόνοι, που είναι σχεδόν χειρότερο».

Οι γείτονές της, που δεν είχαν δει την Μπερέτα από τον Σεπτέμβριο του 2019, υπέθεσαν ότι είχε φύγει στην αρχή της πανδημίας του κορονοϊού, που έπληξε τη βόρεια Ιταλία το 2020. Η αστυνομία δε βρήκε χρήματα στο σπίτι της, κι έτσι η δημοτική αρχή θα πληρώσει για την κηδεία και την ταφή της.

«Το μυστήριο της αόρατης ζωής της Μαρινέλλας πίσω από την κλειστή πόρτα του εξοχικού της μας διδάσκει ένα τρομερό μάθημα», αναφέρει η εφημερίδα Messaggero. «Η πραγματική θλίψη δεν είναι ότι οι άλλοι δεν παρατήρησαν τον θάνατό της. Είναι ότι δεν κατάλαβαν ότι η Μαρινέλλα Μπερέτα ήταν ζωντανή».