«Σεισμό» θα προκαλέσει η τρίτη διαθήκη Τσοχατζόπουλου, λέει ο δικηγόρος της οικογένειας

182

Αποκαλύψεις φαίνεται πως έρχονται στις τρεις διαθήκες που άφησε πίσω του ο Άκης Τσοχατζόπουλος, στις οποίες, μεταξύ άλλων, γίνεται λόγος για κωδικούς θυρίδων σε τράπεζες της Ελβετίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Realnews, ως δικαιούχοι εμφανίζονται άλλα ονόματα και όχι ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ ή η σύζυγός του Βίκυ Σταμάτη, ενώ το περιεχόμενό τους δεν αποκλείεται να αποτελέσει έκπληξη.

Πιο συγκεκριμένα, πηγές που επικαλείται η εφημερίδα αναφέρουν ότι οι εν λόγω θυρίδες εμπεριέχουν χρήματα και περιουσιακά στοιχεία, για τα οποία ενδεχομένως να έχει καταδικαστεί ο Ακης Τσοχατζόπουλος, αλλά δεν βρέθηκαν ποτέ από το ελληνικό Δημόσιο. Παράλληλα, ωστόσο, δεν αποκλείεται και το ενδεχόμενο να μην αφορούν τον πρώην υπουργό και τη σύζυγό του καθώς είναι πιθανό να δούμε μη γνωστά ονόματα, τα οποία δεν έχουν ακουστεί έως σήμερα και δεν είναι απαραίτητο ότι συνδέονται με τον εκλιπόντα πολιτικό.

Από την πλευρά του, ο δικηγόρος της οικογένειας του Άκη Τσοχατζόπουλου, Νίκος Αλεξανδρής δεν διαψεύδει τις προαναφερθείσες πληροφορίες. Μάλιστα, τονίζει ότι «ίσως τελικά αποδειχθεί πως ο εκλιπών σήκωσε τόσο το βάρος άλλων, όσο και ότι καταδικάστηκε για πράγματα που δεν έκανε ο ίδιος».

Σε κάθε περίπτωση, όπως σημειώνει, «η υπόθεση θα δρομολογήσει μεγάλες εξελίξεις. Με την πρώτη διαθήκη έχουμε δει ένα πολύ μικρό κομμάτι, η δεύτερη διαθήκη είναι πιο ουσιαστική και η τρίτη θα προκαλέσει σεισμό».

Ο αριθμός των τριών διαθηκών δεν είναι κάτι σπάνιο για την ελληνική πραγματικότητα. Σημειώνεται ωστόσο ότι στην περίπτωση του Ακη Τσοχατζόπουλου, δεν έχουμε αναίρεση της μίας από την άλλη, αντιθέτως, όπως εξηγεί ο γνωστός δικηγόρος, κάθε επόμενη διαθήκη συμπληρώνει και επεξηγεί την προηγούμενη.

«Έχει σημασία ότι δεν μιλούμε για διαθήκη με την κλασική έννοια του όρου. Εκτός από το γεγονός ότι ορίζει πώς κατανέμονται τα όποια κληρονομικά και περιουσιακά του στοιχεία, έχει να κάνει πρωτίστως με το γεγονός ότι θέλει να αφήσει και μια παρακαταθήκη – εξήγηση – εξιστόρηση γεγονότων, συμπεριφορών και ανθρώπων», λέει ο Ν. Αλεξανδρής και διευκρινίζει ότι ακόμη δεν έχει λάβει επίσημη γνώση του περιεχομένου της πρώτης διαθήκης, κάτι που αναμένεται να γίνει την επόμενη εβδομάδα. Όπως αναφέρει, η γνώση που έχει προέρχεται από τον ίδιο τον εκλιπόντα, ο οποίος λόγω της ασθένειάς του δεν μπορούσε να γράφει με ιδιαίτερη ευκολία και έτσι κατέγραφε σε ηχητικά αρχεία τις σκέψεις του.

«Εχουμε ακούσει τις απομαγνητοφωνήσεις. Λέει ποιες σκέψεις του αποτυπώνονται σε ποια διαθήκη. Συνάγω ότι αυτά θα δούμε και στη διαθήκη. Ο Ακης Τσοχατζόπουλος αναφέρεται και σε ονόματα, ωστόσο ας είμαστε προσεκτικοί μέχρι την επίσημη δημοσίευση»,  προσθέτει ο δικηγόρος.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, στις επόμενες δύο διαθήκες, ο Ακης Τσοχατζόπουλος ξεκαθαρίζει, μεταξύ άλλων, ποιοι αφαίρεσαν μέρος του προσωπικού αρχείου του από το γραφείο του και πώς κατάφερε να ανακτήσει ένα υπομέρος αυτού, στο οποίο και βρέθηκαν οι κωδικοί που παραπέμπουν στις θυρίδες για τις οποίες γίνεται λόγος. Ο ίδιος κατάφερε να πάρει πίσω το υλικό αυτό μετά την αποφυλάκισή του, γι’ αυτό και δεν χρησιμοποιήθηκε κατά τη διάρκεια της δίκης.

«Αν τα ήξερε όλα αυτά κατά τη διάρκεια της δίκης, θα τα έκανε γνωστά γιατί θα είχε διαφορετική μεταχείριση. Αυτό θα ήταν το αυτονόητο. Μήπως αυτό συνέβη επειδή δεν τα είχε; Αρχισε να τα ψάχνει αφότου αποφυλακίστηκε. Όλα αυτά τα στοιχεία που εμπεριέχονται στις διαθήκες αλλά και στις θυρίδες θα πρέπει να διερευνηθούν, γι’ αυτό και θα τα παραδώσουμε στις αρμόδιες αρχές αμέσως μόλις επισημοποιηθεί πως όντως πρόκειται για θυρίδες. Ίσως τελικά η ιστορία του να είναι διαφορετική από όσα έχουμε μάθει, αν ανακτηθεί ολόκληρο το αρχείο», επισημαίνει ο δικηγόρος.