Οι φόβοι για τη ρωσική επιθετικότητα απέναντι στην Ουκρανία ήταν αυτό που έκανε τη Σουηδία να δημιουργήσει τη νέα υπηρεσία «ψυχολογικής άμυνας», επαναφέροντας τον κυβερνητικό φορέα της εποχής του Ψυχρού Πολέμου.
Η υπηρεσία ανασυγκροτήθηκε τον προηγούμενο μήνα, για την καταπολέμηση της παραπληροφόρησης από το εξωτερικό. Ο λόγος, εξηγεί ο υποδιευθυντής της, Μάγκνους Χιορτ, ήταν η όξυνση των ανησυχιών ιδιαίτερα ενόψει των εκλογών στη Σουηδία τον Σεπτέμβριο, με φόντο την «επιδείνωση της κατάστασης ασφαλείας της Ευρώπης».
Μέσα στο τεταμένο κλίμα, λόγω της συγκέντρωσης ρωσικών δυνάμεων στα ουκρανικά σύνορα, τον προηγούμενο μήνα η Σουηδία ενίσχυσε τη στρατιωτική παρουσία της στο στρατηγικής σημασίας νησί Γκότλαντ, στη Βαλτική. Αν και ο Χιορτ σημειώνει ότι δεν υπάρχει κάποια άμεση απειλή για τη χώρα, προειδοποίησε: «Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε ότι η Σουηδία μπορεί να δεχθεί επίθεση».
Η προηγούμενη εκδοχή της υπηρεσίας έκλεισε το 2008, αλλά στο μεγαλύτερο μέρος της είχε διαλυθεί χρόνια νωρίτερα, μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου. Αν και ο νέος φορέας ήταν υπό συγκρότηση από το 2016, ο Χιορτ επεσήμανε ότι η νέα κρίση ανάμεσα στη Ρωσία και την Ουκρανία έθεσε τη Σουηδία σε εγρήγορση, ενόψει των εκλογών.
«Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ότι η ασφάλεια και η άμυνα θα είναι πιο σημαντικές στις εκλογές. Κάτι που θα μπορούσε να σημαίνει ότι ενδεχομένως θα είναι πιο ενδιαφέρον για μια ξένη δύναμη να επηρεάσει το πώς ψηφίζουν οι άνθρωποι. Να διασφαλίσουν ότι οι Σουηδοί θα πάρουν τα “σωστά μέτρα”, όπως τα βλέπει μια ξένη δύναμη», δήλωσε.
«Οπότε, θα μπορούσε να υπάρξει μεγαλύτερο ενδιαφέρον για την επιρροή των εκλογών. Είναι πιθανό, λόγω της κατάστασης ασφαλείας στην Ευρώπη αυτή τη στιγuμή», επεσήμανε.
Αποστολή της σουηδικής υπηρεσίας ψυχολογικής άμυνας, που έχει περίπου 45 εργαζομένους και αναμένεται να ενισχυθεί, είναι «να προστατέψουμε την ανοιχτή και δημοκρατική κοινωνία μας, την ελεύθερη δημιουργία γνώμης και την ελευθερία και την ανεξαρτησία της Σουηδίας».
Ως παράδειγμα, ο Χιορτ ανέφερε τις αμερικανικές εκλογές του 2016 και τις απόπειρες ανάμειξης στις εκλογές του 2017 στη Γαλλία, η οποία πέρυσι δημιούργησε παρόμοια υπηρεσία για την καταπολέμηση της ξένης παραπληροφόρησης και των fake news.
«Τα απολυταρχικά κράτη εδώ και χρόνια προσπαθούν να επηρεάσουν εκλογές. Η διαφορά σήμερα είναι ότι, μέσω των social media, έχουν καλύτερες ευκαιρίες να επηρεάσουν ανθρώπους. Για αυτό πρέπει να έχουν την ικανότητα να παρακολουθούμε για παρεμβάσεις στη δημοκρατία μας», επεσήμανε ο Σουηδός αξιωματούχος.
Το 2014, η προσάρτηση της Κριμαίας στη Ρωσία έκανε τη Σουηδία να αρχίσει να ανοικοδομεί τη «συνολική άμυνά» της, συνδυάζοντας στρατιωτική, πολιτική και ψυχολογική ασφάλεια, δήλωσε. «Αυτό που έχουμε δει τελευταία είναι πως η κατάσταση με την ασφάλεια έχει επιδεινωθεί στην περιοχή μας. Έχει γίνει πιο τεταμένη», συμπλήρωσε.
Η επιδείνωση των σχέσεων στην Ευρώπη έχει δείξει πώς η παραπληροφόρηση και η παρέμβαση είναι «ζωτικό κομμάτι της εργαλειοθήκης που χρησιμοποιούν τα αυταρχικά κράτη, για να πετύχουν τους στόχους τους», επεσήμανε ακόμη ο Χιορτ.
«Πρέπει να έχουμε κάτι για να αναλύουμε, να εντοπίζουμε και να μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε αυτό. Για αυτό ιδρύουμε μια υπηρεσία ψυχολογικής Άμυνας στη Σουηδία», συμπλήρωσε.
Τα social media, τόνισε, έχουν αλλάξει δραματικά τη φύση της ψυχολογικής άμυνας, κάνοντας τη Σουηδία πιο «ευάλωτη». Αν και σημείωσε ότι οι εταιρείες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης θα μπορούσαν πάντα να κάνουν περισσότερα, για να προστατεύσουν από ξένες παρεμβάσεις, η ψυχολογική άμυνα βασίζεται και στο να γνωρίζουν οι πολίτες ότι θα μπορούσαν να εκτεθούν σε επιρροή από ξένες δυνάμεις.