Κύμα στήριξης και αλληλεγγύης στην Deutsche Welle

523

Πλήθος αντιδράσεων σε πολιτικό και δημοσιογραφικό επίπεδο για την απαγόρευση της μετάδοσης του προγράμματος της DW. «Σοβαρό πλήγμα στην ελεύθερη ενημέρωση και τον πλουραλισμό».

Κύμα αντιδράσεων έχει προκαλέσει από χθες η απόφαση της Ρωσίας για απαγόρευση της μετάδοσης προγράμματος της Deutsche Welle στη Ρωσία και κλείσιμο του γραφείου της στη Μόσχα, ως αντίμετρα στη γερμανική απαγόρευση της μετάδοσης του γερμανικού καναλιού του Russia Today.

H απαγόρευση της μετάδοσης του RT DE προέκυψε κατόπιν απόφασης της Γερμανικής Επιτροπής Έγκρισης και Εποπτείας (ΖΑΚ) των ΜΜΕ την Τετάρτη με την αιτιολογία ότι δεν διαθέτει σχετική άδεια μετάδοσης στη Γερμανία.

«Για αντίμετρα που δεν έχουν κανένα έρεισμα» κάνει λόγο το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών, τονίζοντας ότι «εάν εφαρμοστούν στην πράξη θα αποτελούν σοβαρό περιορισμό στην ελεύθερη δημοσιογραφία από ανεξάρτητους δημοσιογράφους στη Ρωσία». Η ανακοίνωση του γερμανικού υπ. Εξωτερικών δια της εκπροσώπου του κάνει επίσης λόγο για «νέα επιβάρυνση στις γερμανορωσικές σχέσεις».

«Καμία κρατική επιρροή στο πρόγραμμα της DW»

«Η απαγόρευση του προγράμματος της Deutsche Welle και το κλείσιμο του γραφείο της στη Μόσχα στη Ρωσία δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να γίνουν αποδεκτά» ανέφερε η Γερμανίδα υφυπουργός Πολιτισμού Κλαούντια Ροτ από τους Πρασίνους, υπογραμμίζοντας ότι «σε αντίθεση με το RT το γερμανικό κράτος δεν έχει καμία επιρροή στο πρόγραμμα που μεταδίδει η DW».

Από την πλευρά του ο Χριστιανοδημοκράτης Πρωθυπουργός της Βόρειας Ρηνανίας-ΒεστφαλίαςΧέντρικ Βυστ χαρακτήρισε τις ρωσικές ενέργειες σε Βάρος της DW με έδρα τη Βόννη ως «τεράστια και αυθαίρετη επίθεση στην ελευθερία του Τύπου».