Καστελόριζο: Η Τουρκία θέλει την ακύρωση της ελληνικής άσκησης

210

Συνεχίζεται η ένταση ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία καθώς οι navtex και αντιnavtex οξύνουν ακόμη περισσότερο το ήδη τεταμένο κλίμα με φόντο το ακριτικό νησί του Καστελόριζου. 

Είναι χαρακτηριστικό ότι όπως αναφέρει δημοσίευμα της ΕΡΤ, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος σε συνέντευξή του κάνει λόγο για «έξαρση» των προκλήσεων «δείχνοντας» τον ομόλογό του Χουλουσί Ακάρ.

«Εκτιμώ ότι υποκρύπτουν και κάποιον εκνευρισμό λόγω των επιτυχημένων κινήσεων της χώρας μας στο πεδίο οικοδόμησης και ενίσχυσης των συμμαχιών στην περιοχή, αλλά και λόγω της εντατικής από μέρους μας προσπάθειας αναβάθμισης των δυνατοτήτων των Ενόπλων Δυνάμεων στο πεδίο των εξοπλισμών», είπε χαρακτηριστικά. 

Εν μέσω αυτού του κλίματος, εχθές, έγιναν 66 παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου. Οι 42 έγιναν από μη επανδρωμένα αεροσκάφη που κινήθηκαν έως το κεντρικό Αιγαίο.

Παράλληλα η Άγκυρα μέσω του πολέμου των navtex θέλει να ακυρώσει την 1η Φεβρουαρίου ελληνική άσκηση κοντά στο Καστελόριζο. Πιο συγκεκριμένα, εξέδωσε anti-navtex με την οποία επαναφέρει το θέμα της αποστρατιωτικοποίησης, ενώ προαναγγέλλει άσκηση την επομένη ακριβώς ημέρα, στα ανοιχτά του ακριτικού νησιωτικού συμπλέγματος.