Bundestag: Διατήρηση ισχύος του πιστοποιητικού ίασης των βουλευτών στους έξι μήνες αντί τριών που ισχύουν για τους πολίτες

372

Αντιδράσεις έχει προκαλέσει η απόφαση του Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου να μην εναρμονίσει τους κανονισμούς της με όσα ισχύουν για τους υπόλοιπους πολίτες σε ό,τι αφορά τη διάρκεια ισχύος του πιστοποιητικού ίασης από την Covid-19.

Πριν από δέκα ημέρες το Ινστιτούτο «Ρόμπερτ Κοχ» ανακοίνωσε – αιφνιδιαστικά, σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας Καρλ Λάουερμπαχ – ότι το πιστοποιητικό όσων έχουν νοσήσει και θεραπευθεί δεν θα ισχύει πλέον για έξι μήνες, αλλά μόνο για τρεις. Η απόφαση προκάλεσε έντονη δυσαρέσκεια των κρατιδιακών κυβερνήσεων προς την ομοσπονδία, με αποτέλεσμα ο κ. Λάουτερμπαχ να αναγκαστεί να ζητήσει συγγνώμη και να δεσμευτεί ότι στο εξής τέτοιες αποφάσεις θα λαμβάνονται κατόπιν ενημέρωσης και διαβούλευσης.

Η Bundestag ωστόσο, η οποία εφαρμόζει αυστηρό κανόνα 2G+ (πρόσβαση μόνο σε εμβολιασμένους/ιαθέντες με τη διενέργεια διαγνωστικού τεστ) για τη συμμετοχή στην Ολομέλεια, διατηρεί τα πιστοποιητικά ίασης των βουλευτών σε ισχύ για έξι μήνες. Η διευθύντρια της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) Κάτγια Μαστ δήλωσε νωρίτερα απόψε ότι το θέμα θα συζητηθεί στο Συμβούλιο της Γερουσίας που θα συνεδριάσει αύριο και σημείωσε ότι κατά την άποψή της η «ειδική μεταχείριση» θα πάψει να ισχύει ήδη από την Παρασκευή. Άμεση αλλαγή του σχετικού κανονισμού ζήτησε και η ειδική για θέματα υγείας από το Κόμμα των Φιλελευθέρων (FDP) Κριστιάνε Άσενμπεργκ-Ντούγκνους, επισημαίνοντας ότι δεν μπορεί να ισχύουν ειδικοί κανονισμοί στο Κοινοβούλιο.

Ο συνταγματολόγος Κρίστιαν Χιλγκρούμπερ από το Πανεπιστήμιο της Βόννης έκανε λόγο για αδικαιολόγητη άνιση μεταχείριση πολιτών και πολιτικών, τονίζοντας: «Είτε η μείωση του χρόνου ισχύος του πιστοποιητικού ίασης είναι επιβεβλημένη επιστημονικά είτε όχι – ανεξαρτήτως του αν πρόκειται για βουλευτές ή όχι».