Ο Γερμανός επιδημιολόγος Ντρόστεν θεωρεί πιθανό το τέλος της πανδημίας το 2022

235

Ο επικεφαλής επιδημιολόγος  στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου του Βερολίνου Charité, Κρίστιαν Ντρόστεν, θεωρεί πολύ πιθανό «να μπούμε στην ενδημική φάση κατά τη διάρκεια του 2022 και να μπορέσουμε να κηρύξουμε το τέλος της  πανδημίας».

Σε συνέντευξή του στην «Tagesspiegel am Sonntag», ο Ντρόστεν τονίζει ότι «η παραλλαγή Όμικρον με τις πιο ήπιες συνέπειες της είναι μια ευκαιρία, είναι σαν ενα κινούμενο τρένο. Κάποια στιγμή πρέπει να πηδήξεις σε αυτό το τρένο, αλλιώς δεν θα φτάσεις πουθενά. Διότι δεν υπάρχει καμία εναλλακτική, αργά ή γρήγορα όλοι θα μολυνθούν  ή θα πρέπει να μολυνθούν από το Sars-Cov-2».

Η πληθυσμιακή ανοσία έναντι του κορωνοϊού στους ενήλικες αναπτύσσεται προς μια «σαφή κατεύθυνση», σημειώνει ο Γερμανός επιδημιολόγος και προσθέτει: «Ο πληθυσμός δημιουργεί ανοσία και τη διατηρεί». Ήδη «ένα μεγάλο ποσοστό αυτής της διαδικασίας επιτυγχάνεται μέσω των εμβολιασμών» σημειώνει ο Κρίστιαν Ντρόστεν. Ωστόσο, προσθέτει, είναι σημαντικό να εμβολιαστούν όσο το δυνατόν περισσότερα άτομα.

Ο Ντρόστεν έχει επίσης ελπίδες ότι ο εμβολιασμός θα μπορούσε να γίνει με  ένα σπρέι με το οποίο «αποδυναμωμένοι ιοί ή μια σύγχρονη παραλλαγή τους» θα ψεκάζονται στη μύτη και θα δημιουργούν ανοσία του βλεννογόνου. «Αυτό θα ήταν πολύ καλύτερη προστασία κατά της μετάδοσης, το επόμενο ορόσημο» τονίζει.

Ερωτηθείς αν θα επιστρέψουμε σε μια φυσιολογική  ζωή, όπως πριν από την πανδημία, ο Ντρόστεν απάντησε: «Ναι. Είμαι απόλυτα σίγουρος γι‘ αυτό».