Βρετανία: Κατάργηση των πιστοποιητικών εξετάζει η κυβέρνηση

323

Ένα αμφιλεγόμενο μέτρο είναι έτοιμη να πάρει η κυβέρνηση της Βρετανίας προχωρώντας σε κατάργηση των πιστοποιητικών εμβολιασμού και νόσησης.

Σκέψεις για κατάργηση των πιστοποιητικών κορονοϊού υπάρχουν στην κυβέρνηση της Βρετανίας και μάλιστα άμεσα, εν μέσω της έξαρσης της μετάλλαξης Όμικρον στη χώρα. Ο υπουργός Υγείας, Sajid Javid, σύμφωνα με την εφημερίδα Daily Mail ανακοίνωσε στους βουλευτές της κυβέρνησης ότι συμμερίζεται την «ταλαιπωρία» τους όσον αφορά στα πιστοποιητικά, τα οποία και είχαν καταψηφίσει 100 βουλευτές.

Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ότι οι υποχρεωτικές μάσκες στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και στα καταστήματα θα είναι ο μόνος εναπομείναν περιορισμός. Τα κρούσματα κορονοϊού στη Βρετανία μειώθηκαν τις τελευταίες οκτώ συνεχόμενες ημέρες, με 109.000 νέα θετικά τεστ την Πέμπτη. Οι εισαγωγές στα νοσοκομεία έχουν, επίσης, μειωθεί σε μεγάλο βαθμό. Σε μια συνάντηση με τους βουλευτές χθες, ο κ. Javid χαιρέτισε τα «ενθαρρυντικά σημάδια», αλλά προειδοποίησε ότι τα νοσοκομεία εξακολουθούν να βρίσκονται υπό «σημαντική πίεση», αναφέρουν οι Times.

Επί του παρόντος, οι άνθρωποι στην Αγγλία πρέπει να επιδείξουν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης ή αρνητικό τεστ για να εισέλθουν σε μεγάλες εκδηλώσεις και νυχτερινά κέντρα. Ο Μπόρις Τζόνσον αντιμετώπισε τη μεγαλύτερη «ανταρσία» από βουλευτές  από την έναρξη της πανδημίας, όταν εισήχθησαν τα μέτρα με το κωδικό όνομα «Σχέδιο Β» τον περασμένο μήνα, με σχεδόν 100 Συντηρητικούς να αψηφούν τη γραμμή του κόμματος.

Ο επικεφαλής διαπραγματευτής του πρωθυπουργού για το Brexit, Λόρδος Φροστ, παραιτήθηκε σε ένδειξη διαμαρτυρίας λόγω της ψήφισης των περιορισμών. Χθες, μάλιστα, χαρακτήρισε το lockdown «σοβαρό λάθος». Εντωμεταξύ, ο πρωθυπουργός  της Ουαλίας ανακοίνωσε ότι τα περιοριστικά μέτρα θα χαλαρώσουν στο τέλος του μήνα.

O κ. Ντρέικφορντ παραδέχτηκε ότι δεν υπήρχε ανάγκη για τα τρέχοντα μέτρα στην Ουαλία τώρα που η Όμικρον «εξασθενεί πολύ γρήγορα». Η Ουαλία προχώρησε σε πιο σκληρά μέτρα από την Αγγλία τα Χριστούγεννα, κλείνοντας νυχτερινά κέντρα, επαναφέροντας τον «κανόνα των έξι» και απαγορεύοντας σε περισσότερα από 50 άτομα να παρακολουθήσουν μια υπαίθρια εκδήλωση. Οι Times αναφέρουν ότι είναι απίθανο να ανανεωθούν τα πιστοποιητικά, εάν το Υπουργείο Υγείας ισχυριστεί ότι δεν χρειάζονται πλέον. Η βουλευτής, Alicia Kearns, πίεσε χθες τον υπουργό Υγείας να δεσμευτεί «να αποσύρει τα πιστοποιητικά το συντομότερο δυνατό». Ο ίδιος απάντησε: «Την διαβεβαιώνω ότι, όσον αφορά εμένα και την κυβέρνηση, δεν θα διατηρήσουμε τα πιστοποιητικά σε ισχύ, για περισσότερο από ό,τι είναι απολύτως απαραίτητο».