Γερμανικό ΥΠΟΙΚ: Οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης θα πρέπει να εξετάσουν τον περιορισμό του δανεισμού τους

174

Οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης θα πρέπει να εξετάσουν τον περιορισμό του δανεισμού τους και την επιστροφή στη δημοσιονομική πειθαρχία νωρίτερα από το αναμενόμενο, εάν θέλουν να αποτρέψουν τις αγορές από το να αρχίσουν να τιμωρούν τις πιο υπερχρεωμένες χώρες, δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών.

Μιλώντας σε ομολόγους από άλλες χώρες σε μια συνάντηση κεκλεισμένων των θυρών, ο Φλόριαν Τόντσαρ, γ.γ. του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών και στέλεχος των Φιλελευθέρων Δημοκρατών (FDP) του Κρίστιαν Λίντνερ, τόνισε ότι «η Γερμανία πρέπει να επαναφέρει την ευρωζώνη σε μια πιο ορθόδοξη στάση για τα δημόσια οικονομικά». «Είμαι πεπεισμένος ότι, πολύ σύντομα ίσως, η Ευρώπη δεν θα αναρωτιέται πόσο χρέος επιτρέπουν οι κανόνες ή πόσο οι κανόνες μπορούν να χαλαρώσουν, αλλά πόσο χρέος επιτρέπουν στις αγορές» είπε ο Τόντσαρ.

Οι χώρες μέλη της ευρωζώνης συμφώνησαν στην αρχή της κρίσης του κορωνοϊού να αναστείλουν την εφαρμογή των κανόνων του Συμφώνου Σταθερότητας έως το 2023, αλλά πλέον βρίσκεται σε εξέλιξη συζήτηση για τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν στο Σύμφωνο.

Ο νέος κυβερνητικός συνασπισμός στο Βερολίνο έχει αφήσει να  εννοηθεί ότι είναι έτοιμος να μεταρρυθμίσει τους δημοσιονομικούς κανόνες, αλλά οι παρατηρήσεις του Φλόριαν Τόντσαρ υποδηλώνουν μια αλλαγή στάσης.

«Πιστεύω ότι η αλλαγή παραδείγματος θα γίνει πιο γρήγορα από όσο πιστεύουν πολλοί» είπε ο αξιωματούχος του FDP, προσθέτοντας ότι η Γερμανία πρέπει να σκεφτεί τη βελτίωση της οικονομικής της απόδοσης, αντί να χαλαρώσει τους κανόνες.

Αρκετές χώρες της ευρωζώνης, κυρίως από τον Νότο, συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας και της Ιταλίας, έχουν ήδη δηλώσει ότι εάν οι κανόνες για τα ελλείμματα και το χρέος παραμείνουν τόσο αυστηροί όσο πριν από την κρίση, η Ευρώπη οδεύει προς μια νέα περίοδο λιτότητας, σε μια περίοδο που πρέπει να αυξήσει τις επενδύσεις για να ενισχύσει την ανάπτυξη.