Γιατί η Τουρκία αλλάζει όνομα – Πώς θα αναφέρεται

806

Την αλλαγή του διεθνούς ονόματος της Τουρκίας επιθυμεί ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και οι λόγοι είναι συγκεκριμένοι.

Μεταξύ των άλλων επικοινωνιακών πυροτεχνημάτων που εκτοξεύει σχεδόν καθημερινά ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για να ενισχύσει το μάλλον καταρρακωμένο τον τελευταίο καιρό, προφίλ του συγκαταλέγεται και το…πρότζεκτ αλλαγής ονόματος.

Όχι του δικού του αλλά της Τουρκίας. Και μάλιστα αυτό που χρησιμοποιεί η χώρα στις διεθνείς συναλλαγές της και αναφορές.

Ως γνωστόν, στα αγγλικά, τη διεθνή γλώσσα του πλανήτη, η Τουρκία αναφέρεται ως Turkey. Οσοι όμως έχετε ταξιδέψει στη χώρα ή έχετε την οποιαδήποτε επαφή μαζί της, ξέρερε ότι στην τουρκική γλώσσα η χώρα αναφέρεται ως Türkiye (ακούγεται αυτό το χαρακτηριστικό ε στο τέλος).

Αυτήν την εκδοχή λοιπόν θέλει να καθιερώσει διεθνώς ο Ερντογάν, επί της ευκαιρίας της συμπλήρωσης των 100 χρόνων από την ίδρυση της τουρκικής δημοκρατίας το 2023.

Ακόμα και τα προϊόντα που κατασκευάζονται στην Τουρκία θα αναγράφουν, όπως επιθυμεί η κυβέρνηση, το made in Türkiye.

Υπάρχει, μεταξύ άλλων, και άλλος λόγος για τον οποίο ο Ερντογάν επιθυμεί να αλλάξει το διεθνές όνομα της χώρας του. Στα αγγλικά η λέξη turkey σημαίνει γαλοπούλα ενώ πολλές φορές στην αργκό αντιστοιχεί σε προσβλητικές εκφράσεις. Αυτό, κατά το κυβερνητικό δόγμα, πρέπει να αλλάξει.

Οι πολίτες βέβαια, που έτσι και αλλιώς χρησιμοποιούν το Türkiye όταν θέλουν να μιλήσουν για τη χώρα τους, θα προτιμούσαν ο πρόεδρος να ασχολείται με πιο ουσιώδη ζητήματα όπως ο θηριώδης πληθωρισμός και η ακρίβεια…