Γερμανία: Ισόβια σε Σύρο συνταγματάρχη του Άσαντ για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας

296

Γερμανικό δικαστήριο καταδίκασε συνταγματάρχη του συριακού στρατού σε ισόβια κάθειρξη κατά την πρώτη δίκη για βασανιστήρια από το καθεστώς Άσαντ, όπως ανακοίνωσε το Ευρωπαϊκό Κέντρο Συνταγματικών και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο Κόμπλεντς.

Ο λόγος για τον 58χρονο Ανουάρ Ρασλάν, ανώτερο αξιωματούχο του καθεστώτος, που υπήρξε διοικητής σε διαβόητο κέντρο κράτησης της Δαμασκού. Κρίθηκε ένοχος για όλες τις κατηγορίες που του είχαν ασκηθεί, με το δικαστήριο να τον βρίσκει ως συνυπεύθυνο σε τουλάχιστον 4.000 περιπτώσεις βασανιστηρίων, 30 δολοφονίες και πέντε περιπτώσεις σεξουαλικής βίας.

Το δικαστήριο έκρινε επίσης ότι μια πρόωρη απελευθέρωση του Ρασλάν από τη φυλακή δεν είναι δυνατή. 

Ο συγκατηγορούμενος του, Εγιάντ αλ-Γκαρίμπ, ένας κατώτερος αξιωματικός που υπηρετούσε επίσης στο κέντρο κράτησης, καταδικάστηκε τον Φεβρουάριο του 2021 για συνέργεια σε βασανιστήρια και στέρηση της ελευθερίας ως εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Εκτίει ποινή κάθειρξης τεσσεράμισι ετών.

Ο Ρασλάν αποτελεί τον υψηλότερο αξιωματούχο του καθεστώτος που τιμωρείται για βασανιστήρια, εξωδικαστικές δολοφονίες και σεξουαλικές επιθέσεις. Αυτομόλησε από το συριακό καθεστώς το 2012 και διέφυγε από τη χώρα ενώ είχε αρνηθεί όλες τις κατηγορίες εναντίον του.

Πρόκειται για μια απόφαση-ορόσημο που έρχεται καθώς το καθεστώς Άσαντ, που κατηγορείται για δολοφονίες αμάχων, προσπαθεί να επανέλθει στη διεθνή διπλωματική σκηνή.