Ο νέος Σοσιαλδημοκράτης καγκελάριος Όλαφ Σολτς, αν και είχε εκφραστεί θετικά υπέρ μιας γενικής υποχρέωσης εμβολιασμού και μάλιστα το συντομότερο δυνατό, ρίχνει τώρα το μπαλάκι στα υπόλοιπα κόμματα της γερμανικής βουλής προκειμένου να καταθέσουν τις δικές τους προτάσεις νομοσχεδίων.
Επειδή πρόκειται για ένα ιδιαίτερα ευαίσθητο θέμα βιοηθικών διαστάσεων, η διαδικασία δεν αναμένεται εύκολη, δεδομένου ότι κάθε βουλευτής αναμένεται να ψηφίσει επ’ αυτού ανεξαρτήτως κομματικής γραμμής.
Στο μεταξύ ο επικεφαλής της Κ.Ο. των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) Ραλφ Μπρινκχάους και o πρόεδρος των Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) Μάρκους Ζέντερ ασκούν πιέσεις και καλούν την κυβέρνηση Σολτς να καταθέσει πρώτη νομοσχέδιο. Ωστόσο ομάδα βουλευτών της Χριστιανικής Ένωσης θεωρεί ότι δεν πρέπει να χαθεί χρόνος και ότι πρέπει να καταθέσουν οι ίδιοι δικό τους νομοσχέδιο, προτείνοντας μάλιστα την καθιέρωση υποχρεωτικού εμβολιασμού για όλα τα άτομα άνω των 50 ετών.
Ειδικότερα, ο Στέφαν Πίλσινγκερ, αρμόδιος για θέματα Υγείας από τους Χριστιανοκοινωνιστές, σε συνέντευξή του στις εφημερίδες του ομίλου Funke, υποστηρίζει μια τέτοια πρόταση, σημειώνονας ότι πλήρως εμβολιασμένοι θα πρέπει θεωρούνται όσοι έχουν κάνει και τις δύο δόσεις εμβολίου. Υποχρέωση για τακτικούς αναμνηστικούς εμβολιασμούς θα μπορούσε να θεσπιστεί, σύμφωνα με τον Πίλσινγκερ, μόνο εφόσον αρθούν τυχόν συνταγματικά εμπόδια. Ο ίδιος τάσσεται επίσης υπέρ της δημιουργίας μητρώου εμβολιασμών. Πρέπει ωστόσο να σημειωθεί ότι και εντός των Χριστιανικών Κομμάτων υπάρχουν προς το παρόν διαφορετικές τάσεις και διαφωνίες ως προς την γενική υποχρεωτικότητα ή μη του εμβολιασμού.
«Κλιμακωτό μοντέλο» προτείνουν oι Φιλελεύθεροι
Τη δική τους πρόταση σχεδίου νόμου φαίνεται ότι επεξεργάζονται παράλληλα και οι Φιλελεύθεροι (FDP), οι οποίοι τάσσονται υπέρ της εισαγωγής ενός «κλιμακωτού μοντέλου»: αρχικά με μια πρώτη καμπάνια ενημέρωσης όλων των πολιτών για την αναγκαιότητα του εμβολιασμού -από γιατρούς, εμβολιαστικά κέντρα ή κέντρα που διενεργούν τεστ κορωνοϊού- κι έπειτα, εάν το βήμα αυτό δεν πετύχει να αυξήσει σημαντικά τα ποσοστά εμβολιασμού, τότε εισηγούνται και αυτοί την καθιέρωση υποχρεωτικού εμβολιασμού για τους άνω των 50 – διότι συγκριτικά είναι πιο πιθανό να νοσήσουν βαριά και ενδεχομένως να νοσηλευθούν σε ΜΕΘ.
Μέσα σε ένα τέτοιο κλίμα, τέλος, ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς παρουσιάζει σήμερα στη γερμανική βουλή τις θέσεις της νέας κυβέρνησης για ένα ευρύ φάσμα θεμάτων εσωτερικής και εξωτερικής πολιτικής, απαντώντας για πρώτη φορά στις ερωτήσεις Γερμανών βουλευτών. Στο επίκεντρο, η διαχείριση της πανδημίας και το θέμα του υποχρεωτικού εμβολιασμού.
Με πληροφορίες από Deutsche Welle