Σεισμός 5,3 Ρίχτερ στη Φλώρινα ανησύχησε τους κατοίκους που βγήκαν στους δρόμους

607

Ξενύχτησαν στους δρόμους οι κάτοικοι, κοιμήθηκαν μέχρι και σε αυτοκίνητα – Λέκκας: Το ρήγμα είχε να ενεργοποιηθεί τουλάχιστον 100 χρόνια

Μεγάλη αναστάτωση επικρατεί στη Φλώρινα μετά τον ισχυρό σεισμό των 5,3 Ρίχτερ που σημειώθηκε  λίγο πριν τις 12 το βράδυ της Κυριακής, 2 χιλιόμετρα δυτικά της  περιοχής   και σε εστιακό βάθος 14,1 χιλιομέτρων. Οι κάτοικοι της περιοχής  ταρακουνήθηκαν για αρκετά δευτερόλεπτα, με αποτέλεσμα να πεταχτούν έξω από τα σπίτια τους, ενώ  πολλοί ήταν αυτοί που επέλεξαν να κοιμηθούν στα αυτοκίνητά τους για περισσότερη ασφάλεια.

«Στην αρχή νιώσαμε τη βιβλιοθήκη που είναι πλάι στις σκάλες να κουνιέται ενώ στο δευτερόλεπτο έπεφταν τα βιβλία το ένα μετά το άλλο. Με το που το αντιληφθήκαμε, βγήκαμε απευθείας έξω», σημειώνει στο Voria κάτοικος της Φλώρινα.

Στο τηλεφωνικό κέντρο της Πυροσβεστικής έχουν αναφερθεί μικρές ζημιές στο εσωτερικό διαμερισμάτων -κυρίως στον τελευταίο όροφο πολυκατοικιών- ενώ σύμφωνα με τον δήμαρχο Φλώρινας Βασίλη Γιαννάκη έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές τρία μπαλκόνια διαμερισμάτων.

Ο αντιπεριφερειάρχης Φλώρινας Σωτήρης Βόσδου, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ανέφερε ότι «μέχρι στιγμής δεν έχει αναφερθεί κάποιος τραυματισμός», ενώ ήταν καθησυχαστικός σε ό,τι αφορά το θέμα των υλικών ζημιών λέγοντας ότι «δεν υπάρχει κάτι σοβαρό στην πόλη της Φλώρινας».

Ο δήμαρχος Πρεσπών Παναγιώτης Πασχαλίδης σημείωσε ότι ο σεισμός έγινε αισθητός σε όλη τη λεκάνη της Πρέσπας κι ότι μέχρι στιγμής «δεν τού έχουν αναφερθεί ζημιές σε κατοικίες ή σε σταυλικές εγκαταστάσεις». 

Την εκτίμηση ότι θα σημειωθεί πλούσια μετασεισμική ακολουθία και ορθώς ελήφθη η απόφαση για το κλείσιμο των σχολείων, έκανε ο καθηγητής Γεωφυσικής, πρόεδρος του Τμήματος Γεωλογίας του ΑΠΘ Κώστας Παπαζάχος.

Σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Παπαζάχος ανέφερε ότι η μετασεισμική ακολουθία είναι σε πλήρη εξέλιξη κι επειδή το επίκεντρο είναι πολύ κοντά στη Φλώρινα, οι σεισμοί γίνονται ιδιαίτερα αισθητοί.

«Η περιοχή είναι χαμηλής σεισμικότητας και έχει πάρα πολλά ρήγματα που είναι παντελώς άγνωστα, όπως και το συγκεκριμένο που έδωσε τον χθεσινό σεισμό και το οποίο δεν είναι χαρτογραφημένο», τόνισε ο καθηγητής του ΑΠΘ.

Σπύρος Κουταβάς