Η αύξηση του κατώτατου μισθού θα εφαρμοστεί το 2022 στη Γερμανία

399

Η γερμανική κυβέρνηση θα αυξήσει με νόμο το κατώτατο ωρομίσθιο στα 12 ευρώ, διαβεβαιώνει  ο υπουργός Εργασίας Ουμπέρτους Χέιλ.

«Ως υποψήφιος Καγκελάριος, ο Όλαφ Σολτς είχε πει ότι θα αυξήσουμε το κατώτατο ωρομίσθιο στα 12 ευρώ μέσα σε ένα χρόνο. Και θα τον αυξήσουμε το 2022 γιατί είναι απαραίτητο“, δήλωσε ο σοσιαλδημοκράτης υπουργός Εργασίας στο Γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων.

Ο Χέιλ ανακοίνωσε ότι θα παρουσιάσει το σχέδιο νόμου τις επόμενες εβδομάδες. «Η αύξηση στα 12 ευρώ θα γίνει και πρέπει να γίνει. Είναι θέμα δικαιοσύνης και σεβασμού της αξιοπρεπούς εργασίας», πρόσθεσε.

Το κατώτατο ωρομίσθιο στη Γερμανία είναι επί του παρόντος 9,82 ευρώ μεικτά και αυξήθηκε κατά 22 σεντς την την 1η Ιανουαρίου.

Τα τρία κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού -SPD, Πράσινοι και FDP- συμφώνησαν στην αύξηση στα 12 ευρώ στο κυβερνητικό πρόγραμμα. Κανονικά, οι αυξήσεις γίνονται από τη λεγόμενη επιτροπή κατώτατου μισθού, η οποία αποτελείται από εκπροσώπους εργοδοτών και συνδικαλιστικών οργανώσεων.

Οι εργοδοτικές οργανώσεις  αντιδρούν στο σχέδιο αύξησης του κατώτατου μισθού με νόμο,αλλά ο υπουργός Εργασίας αγνοεί τις διαμαρτυρίες τους. «Εάν οι εργοδοτικές ενώσεις δεν θέλουν να παρέμβει το κράτος, τότε μπορούν και πρέπει να κάνουν τα καθήκοντά τους όσον αφορά τις συλλογικές διαπραγματεύσεις. Μόνο το 48% των εργαζομένων καλύπτονται από συλλογικές συμβάσεις εργασίας»,τόνισε ο Ουμπέρτους Χέιλ.

Πολλοί άνθρωποι στη χώρα αμοίβονται με το κατώτατο ωρομίσθιο και  «μετά βίας μπορούν να τα βγάλουν πέρα​, ​παρά την εργασία πλήρους απασχόλησης», είπε ο Χέιλ. Εκατομμύρια άνθρωποι στη Γερμανία θα ωφεληθούν από την αύξηση – συμπεριλαμβανομένων πολλών γυναικών και πολλών εργαζομένων στην Ανατολική Γερμανία, όπου το ποσοστό των χαμηλών μισθών είναι ιδιαίτερα μεγάλο, λόγω της έλλειψης συλλογικών διαπραγματεύσεων.

«Είναι ζήτημα εμπιστοσύνης στη δημοκρατική πολιτική» η υλοποίηση αυτής της προεκλογικής υπόσχεσης.Περιμένω επίσης να γίνει σεβαστή αυτή τη δημοκρατική απόφαση», είπε ο Χέιλ.

Η επιτροπή κατώτατου μισθού θα διατηρήσει την «προηγούμενη λειτουργία της ως ανεξάρτητη αρχή » και θα συνεχίσει να κάνει συστάσεις στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση.