Σεξουαλική κακοποίηση παιδιών: Η ΕΕ ετοιμάζει νόμο που αναθέτει ευθύνες στις εταιρείες τεχνολογίας

350

Η Ευρωπαϊκή Ένωση σχεδιάζει να θεσπίσει τους επόμενους μήνες νόμο που θα απαιτεί οι τεχνολογικές εταιρείες να κάνουν περισσότερα για την αντιμετώπιση της σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών, μέσω της ενίσχυσης της ισχύουσας εθελοντικής ρύθμισης. 

Οι πάροχοι υπηρεσιών ίντερνετ και οι εταιρείες social media ανέφεραν 22 εκατομμύρια παραβάσεις που σχετίζονται με τη σεξουαλική κακοποίηση παιδιών το 2020, δήλωσε η Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων, Ίλβα Γιόχανσον, στη γερμανική εφημερίδα Welt am Sonntag. Όμως, σημείωσε, αυτό αποτελεί μόνο ένα μικρό κομμάτι του πραγματικού αριθμού. 

«Θα προτείνω νομοθεσία τους επόμενους μήνες που θα απαιτεί οι εταιρείες να εντοπίζουν, να αναφέρουν και να αφαιρούν (υλικό) σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών», συμπλήρωσε η Γιόχανσον. «Μια εθελοντική αναφορά δεν θα είναι πλέον επαρκής», τόνισε. 

Βάσει των ισχυόντων κανονισμών της ΕΕ, τα δίκτυα social media και οι υπηρεσίες mail και μηνυμάτων- όπως το Facebook και η Google- έχουν επιλογή να ερευνήσουν τις παραβάσεις ή όχι. 

Η Γιόχανσον υπογράμμισε ότι ο αγώνας ενάντια της κακοποίησης των ανηλίκων θα πρέπει να είναι καλύτερα συντονισμένη και πως είναι απαραίτητο ένα ειδικό ευρωπαϊκό κέντρο, για τη βελτίωση της αποτροπής της, επιβολής του νόμου και της υποστήριξης των θυμάτων. 

Με πληροφορίες από Reuters