Ξεσηκώνονται τα σωματεία στην Ευρώπη – Απαιτούν μεγαλύτερες αυξήσεις μισθών

388

Ο καλπάζων πληθωρισμός στην Ευρώπη ροκανίζει το εισόδημα των εργαζομένων – Τι λέει στο newmoney ένα από τα μεγαλύτερα σωματεία της Γερμανίας, IGMetall

Η κίνηση ξεκίνησε τον Νοέμβριο, από το πιο αναπάντεχο σημείο. Από τη Φρανκφούρτη και το προπύργιο της ευρωπαϊκής νομισματικής πολιτικής, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Το σωματείο IPSO κάλεσε τη διοίκηση της ΕΚΤ να αναθεωρήσει την απόφαση για αυξήσεις 1,3% που είχε αποφασίσει για το 2022. Αυτή την περίοδο ο πληθωρισμός στη Γερμανία «τρέχει» με πάνω από 5%.

«Το χάσμα μεταξύ αυτών των δύο σημαίνει ότι ο καθένας από εμάς θα υποστεί μόνιμη απώλεια αγοραστικής δύναμης», έγραψε το διοικητικό συμβούλιο της IPSO σε ένα email προς όλο το προσωπικό. «Η ΕΚΤ δεν είναι σε θέση (ή δεν θέλει;) να προστατεύσει το προσωπικό της από τις επιπτώσεις του πληθωρισμού!»

Αυτή είναι μία βαριά κατηγορία. H EKT διαφημίζει στην ιστοσελίδα της ότι βασική της αποστολή είναι «να κρατά σταθερές τις τιμές» και να βοηθά τους πολίτες «να σχεδιάζουν τις αποταμιεύσεις και τα έξοδά τους.».

Ωστόσο, στο αίτημα του IPSO ήταν λιγότερο ευχάριστη. «Η IPSO είναι αναγνωρισμένη συνδικαλιστική οργάνωση στην ΕΚΤ και ως εκ τούτου έχει το δικαίωμα να εκφράζει ανοιχτά τις απόψεις της. Πρέπει να σημειωθεί ότι εκπροσωπεί το συμφέρον των μελών της και όχι απαραίτητα τις απόψεις του προσωπικού της ΕΚΤ» ανέφερε η απάντηση της διοίκησης, που στέλεχος της ΕΚΤ έδειξε στο newmoney. Τελικά, η ΕΚΤ έμεινε ανυποχώρητη στο 1,3%.

Στους δρόμους τα σωματεία

Παρά τις διαβεβαιώσεις της ΕΚΤ ότι η εκτίναξη των τιμών είναι παροδικό φαινόμενο, όλο και περισσότεροι οικονομολόγοι διαφωνούν και τα σωματεία των εργαζομένων δεν «καταπίνουν» πια τη διαβεβαίωση.

«Ο αυξανόμενος πληθωρισμός επηρεάζει φυσικά τους πραγματικούς μισθούς των εργαζομένων σε ένα ιδιαίτερα δύσκολο περιβάλλον. Για εμάς, ξεκάθαρα, η σταθερότητα των πραγματικών εισοδημάτων των εργαζομένων είναι το βασικό μας μέλημα» απάντησε στο newmoney η Αλίνα Xέισινγκ, εκπρόσωπος τύπου του σωματείου IGMetall, ενός σωματείου που εκπροσωπεί πάνω από 2,2 εκατομμύρια εργαζόμενους στη Γερμανία, σε κλάδους από τις υπηρεσίες και τα τρόφιμα έως τη βιομηχανία.

Μετά από προειδοποιητικές απεργίες, η IGMetall πέτυχε ήδη αυξήσεις 4,9% στις βιομηχανίες επεξεργασίας πλαστικών και ξύλου, στην Κάτω Σαξονία. Μέσα στο 2022, θα μπει σε διαβουλεύσεις με εργοδότες σε χαλυβουργία, μεταλλουργία, βιομηχανία ηλεκτρικών, κλωστοϋφαντουργία και βιομηχανία ένδυσης.

«Είμαστε συνεχώς σε επαφή με τα σωματεία άλλων χωρών και τους διεθνείς οργανισμούς» είπε στο newmoney η εκπρόσωπος της IGMetall, αποτυπώνοντας το κλίμα αναταραχής που κυριαρχεί στις συνδικαλιστικές οργανώσεις της Ευρώπης.

Ήδη, καταγράφονται τα πρώτα αποτελέσματα.

Στην Αυστρία, οι μεταλλουργοί κατάφεραν, μετά από κινητοποιήσεις, να κερδίσουν αύξηση 3,6% για το 2022.

Στην Ισπανία, όπου ο πληθωρισμός σκαρφάλωσε σε υψηλά 30ετίας, οι περίπου 20.000 μεταλλουργοί πέτυχαν αυξήσεις πάνω από το 2% (σε βάθος διετίας) που προσέφεραν αρχικά οι εταιρείες, μετά από εννέα ημέρες απεργίας, καταλήψεις εργοστασίων και διαδηλώσεις, που σε κάποιες περιπτώσεις κατέληξαν σε συγκρούσεις με την αστυνομία.

Στη Φινλανδία, οι εργαζόμενοι στην βιομηχανία UPM ξεκίνησαν στις αρχές Ιανουαρίου απεργία διάρκειας ενός μήνα, προκαλώντας σοβαρά προβλήματα θέρμανσης σε πολλές πόλεις. Οι εργαζόμενοι απαιτούν επιστροφή της διοίκησης στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για υψηλότερες αυξήσεις.

Στην Ολλανδία, όπου οι αυξήσεις μισθών το 2021 υπολείπονταν σημαντικά των αυξήσεων στο κόστος ζωής, η Εθνική Ένωση Εμπορίου (FNV) διακηρύσσει: «Απαιτούμε οι μισθοί να προσαρμόζονται αυτόματα στις αυξήσεις των τιμών». Το αίτημα αυτό θα αποτελεί κεντρικό σημείο στις διαπραγματεύσεις για συλλογικές συμβάσεις, που ξεκινούν στην χώρα.

Στο Βέλγιο, πραγματοποιήθηκαν μαζικές διαδηλώσεις τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο, με βασικό σύνθημα «Η αγοραστική δύναμη δεν πέφτει από τον ουρανό».
«Όταν δεν είναι πλέον δυνατό να μείνουμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, πρέπει να βγούμε στους δρόμους, να αναλάβουμε συλλογική δράση και να απεργήσουμε» διακηρύσσει η Συνομοσπονδία Χριστιανικών Συνδικάτων. Ήδη για τη βιομηχανία τροφίμων, τον ασφαλιστικό και τον τραπεζικό κλάδο συμφωνήθηκαν αυξήσεις πάνω από 3.5% από τον Ιανουάριο του 2022.

Πάντως, πολλοί οικονομολόγοι προειδοποιούν ότι οι αυξήσεις στους μισθούς θα δημιουργήσουν έναν επικίνδυνο φαύλο κύκλο αυξήσεων- ανατιμήσεων, που θα υπονομεύσει την οικονομική ανάκαμψη και σταθερότητα.