Ελβετία: «Κολλήματα» στην πρόταση για χορήγηση 7.500 φράγκων σε όλους τους πολίτες

434

Μια πρωτότυπη πρόταση έχουν κάνει ορισμένοι Ελβετοί οι οποίοι καλούν την κεντρική τράπεζα της χώρας να μοιράσει στους πολίτες συνολικά 53 δισεκατομμύρια φράγκα ή αλλιώς 58 δισεκατομμύρια δολάρια. Έχουν πάει το θέμα μάλιστα ένα βήμα παρακάτω καθώς μαζεύουν και υπογραφές για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος.

Η πρόταση προβλέπει τη χορήγηση 7.500 αφορολόγητων φράγκων σε όλους τους πολίτες από τα ταμεία της κεντρικής τράπεζας.

Ωστόσο, η πρωτοβουλία φαίνεται απίθανο να συγκεντρώσει αρκετές υπογραφές για να προχωρήσει σε εθνική ψηφοφορία. Η ελβετική εφημερίδα Blick ανέφερε ότι περίπου οι μισές από τις απαραίτητες 100.000 υπογραφές έχουν συγκεντρωθεί. Η προθεσμία για τη συλλογή των υπογραφών εκπνέει στα τέλη Απριλίου.  

«Είναι πολύ δύσκολο να συγκεντρωθούν οι υπογραφές μέσα στην πανδημική κρίση» παραδέχθηκε ο Λούκα Βόλαρ, πολιτικός και ένας εκ των υποστηρικτών του δημοψηφίσματος, ζητώντας από τους πολίτες να βοηθήσουν όσο μπορούν.

Η πρωτοβουλία ξεκίνησε στα τέλη του 2020, όταν η χώρα προσπαθούσε να αντιμετωπίσει το πρόβλημα του χαμηλού πληθωρισμού, μέσω της δημιουργίας πρόσθετου δημοσιονομικού «χώρου» για την αύξηση των επενδύσεων. Η εν λόγω πρόταση, περιλαμβάνει την επιστροφή χρημάτων, με τη μορφή ρευστότητας, απευθείας στους πολίτες.

Σήμερα, ωστόσο, οι οικονομικές συνθήκες έχουν αλλάξει άρδην καθώς ο πληθωρισμός βρίσκεται σε άνοδο σε όλη την Ευρώπη. 

Με πληροφορίες από Bloomberg